Вже незабаром жовтень, а це означає, що шведські науковці оголосять лауреатів Нобелівської премії за 2020 рік. Як і завжди, гігант наукометричної аналітики компанія Clarivate Analytics опублікувала свій прогноз на цей рік. В його основі лежать статистичні дослідження структури та динаміки потоків наукової інформації, що утворюється щодня.

Загалом, подібне прогнозування ще з 30 років тому робили в Thomson Reuters, і помилялися вони лише двічі. Утім, через низку судових суперечок від цілого медіахолдингу Reuters відгалузилася дочірня компанія Clarivate Analytics, яка з 2016 року ще ні разу не припустилася помилки.

Як ви можете бачити у їхньому матеріалі, аналітики публікують не конкретних людей, а списки потенційних лауреатів. Відповідно, успіхом вважається випадок, коли хтось зі списку стає власником Нобелівської премії. Це правило поширюється і на минулі роки: так, наприклад, у списку Clarivate Analytics виявилися лауреати премії з фізики за 2017 рік і хімії з 2019-го.

Сам принцип, хоча й залучає багато статистичних методів, все-таки нескладний. До списку потрапляють науковці, які зробили найбільший внесок у свою галузь – враховуються цитування їхніх робіт, peer-review, та згадки в літературі.

У цій статті ми коротко оглянемо ключові тренди цього року, наукові пророцтва і досягнення сучасних біологів, хіміків, фізиків та економістів. До речі, з тогорічним прогнозом можете ознайомитись за цим посиланням.

Економіка

У прогнозі на лауреатів премії з економіки – перша жінка, яка отримала безстроковий контракт на економічному факультеті Гарварду. Клавдія Голдін відома як дослідниця в галузі гендерної нерівності в економіці.

Конкуренцію пані Голдін складають троє аналітиків: Девід Дікі, Вейн Фуллер і П’єр Перон. Їхнє чадо – тест Дікі-Фуллера, який дозволяє аналізувати тенденції до розвитку у тимчасовому ряді даних.

Місця у списку займають ще двоє науковців з Єльського університету і професор з Гарварду – творці логістичної моделі для оцінки попиту. Над назвою вони, як і Дікі-Фуллер, не сильно мізкували. Так і назвали – BLP, за першими літерами їхніх імен.

Дата оголошення лауреатів: 12 жовтня

Фізіологія та медицина

Цей список очолюють два гарвардські генетики, фахівці з головного комплексу гістосумісності людини. Це така молекула, яку лімфоцити використовують, аби розпізнати пошкоджену клітину або чужорідний антиген в організмі. Хоча за цю роботу вже двічі вручали премію, згадані науковці просунулися ще далі, спростивши виробництво нових типів ліків та вакцин.

Другим кандидатом назвали американську науковицю, генетика Худу Зогбі, відому дослідженнями мутації Х-хромосом. Це вкрай важливий момент у вивченні синдрому Ретта, який спричиняє важку розумову відсталість і втрату моторних навичок у дівчаток.

Замикає список японський дослідник Юсуке Накамура з Японського фонду онкологічних досліджень. Пан Накамура розробив і застосував метод повногеномного пошуку асоціацій. Він дозволяє гуртом проаналізувати величезну вибірку генетичних даних, знайти необхідні кореляції, і в результаті вирахувати схильність до розвитку пухлин.

Дата оголошення лауреатів: 5 жовтня

Фізика

Цей список розпочинається двома фахівцями з Військово-морської дослідницької лабораторії США. Двоє аналітиків, Томас Керол і Луїс Пекора, напрацювали великий обсяг даних з нелінійної динаміки та синхронізації хаотичних систем.

Їхніми суперниками виступають Хунцзі Дай зі Стенфорда й Алекс Цеттл з Каліфорнійського університету. Обидва – фахівці у галузі нанотрубок, вуглецевих та борових.

На диво, є й прогноз на астрофізиків: їх можуть відзначити за внесок у вивчення формування та еволюції галактик, космічних структур та гіпотетичного гало темної матерії.

Дата оголошення лауреатів: 6 жовтня

Хімія

Хайповою темою цьогорічного прогнозу стали нанокристали. Дослідник з Національного університету Сеула винайшов спосіб створювати нанокристали перехідних металів, які можна застосовувати, наприклад, як контрастну речовину для МРТ. Інші ймовірні лауреати працюють над удосконаленням провідності нанокристалів і мікроскопічними квантовими точками.

Також відзнаку можуть отримати винахідники реакції Бухвальда-Хартвіг, які навчилися використовувати паладій як каталізатор, приєднуючи аміногрупу до ароматичного циклу. Це – інноваційний спосіб прив’язати атоми азоту та вуглецю, який спростить роботу із природними алкалоїдами.

Останнім хіміком у прогнозі Clarivative Analytics став Маото Фудзіта з Токійського університету – фахівець із супрамолекулярної хімії комплексних сполук. Він збирає тривимірні конструкції органічних сполук і використовує їх як «молекулярні контейнери» для інших речовин.

Дата оголошення лауреатів: 7 жовтня

У підсумку

На наш погляд, до прогнозів Clarivative Analytics, попри їхню професійність, варто ставитися як до огляду, а не як до ворожіння. Це дозволить вам не прив’язуватися до конкретних імен чи позицій, а бачити загальну тенденцію і динаміку в науковому світі та розуміти фокус сьогоднішніх досліджень.

Коменти