У процесі дослідження британські вчені з університету Лідса знайшли підтвердження користі милих відео з тваринами: перегляд роликів зменшує наш стрес і тривожність. Про це пише CNN.

Науковці вивчали, як перегляд відеороликів та фото тварин протягом тридцяти хвилин впливає на кров’яний тиск, пульс і відчуття тривожності. Заради науки доцент Лідського університету Андреа Атлі навчилася монтувати відеоролики.

На відео можна побачити кошенят, цуценят і дитинчат горили. Були також квоки

Андреа Атлі, керівниця дослідження

Квоки, які живуть у Західній Австралії вважаються найщасливішими тваринами у світі

Квоки, які живуть у Західній Австралії вважаються «найщасливішими тваринами у світі»

Дослідження проводили у грудні 2019-го, в ньому брали участь як студенти, так і викладачі університету. Холодний зимовий місяць обрали навмисне, адже це час екзаменів і показники стресу в студентів сягають пікових рівнів.

В усіх без винятку випадках Атлі спостерігала зменшення кров’яного тиску, частоти пульсу і тривожності. До прикладу, середній показник артеріального тиску опускався зі 136/88 міліметрів ртутного стовпчика до 115/71 міліметрів ртутного стовпчика, що в межах норми. Середня частота пульсу знижувалася до 67 ударів за хвилину.

Я була приємно вражена результатами дослідження – у кожного піддослідного спостерігалися позитивні зміни в організмі

Андреа Атлі, керівниця дослідження

Після дослідів учасникам роздавали анкети, куди вони вносили дані про своє самопочуття. Завдяки анкетуванню до і після перегляду відео вдалося визначити зменшення рівня тривожності. Також під час анкетування виявилось, що учасники надають перевагу відео над картинками. З-поміж відео найкращими визнано ті, де тварини взаємодіють з людьми.

Андреа Атлі планувала провести вісім сесій досліджень впливу відео з тваринами на наше здоров’я, однак через пандемію коронавірусу цей задум довелося відкласти до кращих часів.

Також читайте: Скільки років вашому собаці за людськими мірками

Коменти