5 жовтня корабель Northrop Grumman’s Cygnus прибув на Міжнародну космічну станцію з новим вантажем. Окрім речей для екіпажу, до “космічної посилки” увійшло обладнання, що буде використовуватися для майбутніх наукових експериментів на станції.

Вантажна місія триватиме до середини грудня – приблизно стільки часу знадобиться екіпажу для розвантаження модуля. Цікаво, що дорогою назад в межах роботи корабля планується спалити в атмосфері Землі кілька тонн сміття. 

Як повідомляє NASA, на борту Cygnus перебуває чимало цікавих вантажів. 

Новий туалет для підготовки до далеких космічних місій (ще й комфортний для жінок)

Саме так позиціюється нова установка для відходів людської життєдіяльності. Розробники зазначають, що універсальна система управління відходами (Universal Waste Management System (UWMS)) є компактнішою, а також допомагає боротися зі “специфічним” запахом, з яким досить важко впоратися в умовах замкнутого простору. Це відбуватиметься шляхом автоматичного запуску потоку повітря під час підняття кришки унітазу. Крім цього, дизайн нового туалету став ергономічнішим, що має скоротити час на його обслуговування і звільнити графіку екіпажу для цікавіших задач.

Звичайний туалет на МКС складається з воронки й шланга спеціальної форми для збирання сечі та сидіння для дефекації. Завдяки відгукам жіночої частини команди в новій конструкції воронку і сидіння тепер можна використовувати одночасно. 

Джерело: NASA

Обладнання для експериментів з очищення води як на Землі, так і на Марсі

Планується провести дослідження механізмів електрохімічного окислення аміаку в умовах мікрогравітації. Передбачається, що система електрохімічного видалення аміаку не лише буде корисною для відновлення води в довготривалих космічних польотах на Марс чи Місяць, але й допоможе розв’язати проблему водопостачання під час засух у віддалених районах Землі.

Трохи овочів (але теж для досліджень)

Крім вже буденних для МКС різноманітних видів салату та зелені, до вантажу вирішили додати редиску. Тепер в орбітальній лабораторії досліджуватимуть проростання паростків цієї рослини та особливості впливу світла і ґрунту на врожайність. Крім цього, вже самі члени екіпажу будуть оцінювати її поживність та смак.

Ліки проти раку для додаткового тестування

Суть експерименту наступна: тестування пройдуть препарати на основі матричних рибонуклеїнових кислот, які використовуються при лікуванні лейкозу. За словами дослідників, якщо в умовах мікрогравітації препарати так само відрізнятимуть ракові клітини від здорових, як і в умовах звичайної гравітації, ці ліки можна буде вважати безпечнішими та ефективнішими. В разі успіху дослідження вчені планують провести тестування для ліків і проти інших видів раку.

Обладнання для серіалу про МКС

Ще 2018 року компанія The International Space Station Experience (ISS Experience) відправила на МКС камеру з кутом огляду в 360 градусів для створення серіалу про життя на станції. Щотижня члени екіпажу записували на неї кількагодинні відео всередині корабля. Нове ж обладнання містить додаткову модифіковану камеру, яка може витримувати екстремальні температури за бортом. Тож фільмування можна буде проводити безпосередньо під час виходу у відкритий космос. Планується, що тепер кожен вихід членів екіпажу буде фільмуватися з початку і до кінця, а також можна буде отримати “живі” зображення Землі та самої МКС з нового ракурсу.

Крім наукових вантажів, цього разу на станцію прибула і комерційна продукція. Так, сироватка для шкіри Advanced Night Repair від компанії Estée Lauder “прилетіла” аж на навколоземну орбіту для фотосесії у вікні купола МКС. У такий спосіб NASA продовжує роботу із залучення комерційних проєктів у космічну галузь.

Загалом вантаж, доставлений на станцію, становить приблизно 8 тонн, тож незабаром можемо чекати на цікаві дані й по інших проєктах, що прибули на борту Northrop Grumman’s Cygnus.

Читайте також: Крутіший за Габбл: NASA готує новий телескоп

Коменти