У своїй статті група вчених Каліфорнійського університету в Ріверсайді стверджує, що матерія становить лише 31% від загальної кількості всього, з чого складається космос. 

Джерело: UC Riverside

Для того, щоб провести такі розрахунки, вчені змоделювали систему, де вся матерія у Всесвіті рівномірно розподілена в просторі. Завдяки цьому можна було б вирахувати середню щільність цієї маси. 

За словами дослідників, відомо, що 80% всієї матерії є темною матерією. Інші 20% складаються з частинок, атомів та молекул у вигляді газу, пилу, планет, зірок та галактик. Але з чого складається сама темна матерія, все ще загадка.

Рахувати краще те, що можна побачити

Для того ж, щоб отримати конкретніші значення щодо відомих нам елементів, вирішили використати метод визначення загальної кількості речовини у Всесвіті через порівняння того числа і маси скупчень галактик, які ми можемо спостерігати. Позаяк сучасні скупчення галактик сформувалися з певної речовини за мільярди років під дією власної гравітації, їхня кількість тісно пов’язана зі специфічними космологічними умовами, зокрема і з “потрібною” загальною кількістю речовини, тобто матерії.

Проте досить важко виміряти не те що Всесвіт, а навіть власне точну масу скупчення галактик, адже в будь-якому разі воно здебільшого складатиметься з темної матерії, яку неможливо побачити в телескоп. 

Саме тому вчені розробили інструмент для вимірювання маси скупчення галактик «GalWeight». За його допомогою скупчення вимірювали та каталогізували. Шляхом порівняння кількості скупчень з результатами моделювання науковці здійснили вимірювання загальної кількості матерії у Всесвіті. Результати дослідження опублікували в журналі Astrophysical Journal.

Наразі такий метод виявився точнішим, ніж попередні, адже вчені вимірювали масу для кожного скупчення галактик окремо, а не користувалися узагальненими чи середньостатистичними даними.

Після додаткових досліджень та порівнянь власних результатів з даними інших методів вимірювання вчені дійшли висновку, що матерія становить 31,5 ± 1,3%. А от майже 70% іншої речовини можуть бути темною енергією або складатися з матерій, поки що невідомих сучасній науці.

Читайте також: Яким буде житло на Марсі

Коменти