Останні дослідження науковців вказують на те, що нову інформацію про минуле Венери можна знайти зовсім близько. Вважається, що раніше друга від Сонця планета була більш придатною для життя, але потім сталася подія, яка повністю змінила її вигляд. 

Який саме вигляд мала Венера та чому зміни в її кліматі відбилися саме в парниковому ефекті, вирішили дослідити вчені Єльського університету. Вони припустили, що зміни на планеті, найімовірніше, відбулися внаслідок удару великого об’єкта. Венера могла бути більшою за розмірами та мати тонший шар атмосфери, аніж Земля. Якщо при цьому вона мала водяні океани, то під час зіткнення в космосі опинилися так звані “геологічні капсули часу”, зокрема, і з його відбитками.

Мільярди років тому такі зіткнення відбувалися частіше і були потужнішими. Тому можна припустити, що, коли об’єкт врізався у Венеру, з її атмосфери вилетіли уламки й частина з них потрапила саме на Місяць. 

Вчені змоделювали орбіти планет і після накладання їх одна на одну дійшли висновку, що за такого сценарію матеріал з Венери мав час від часу приземлятися неподалік – або на Землю, або на її супутник. Приблизно сім уламків Венери з 10 000 мусили б досягнути Місяця і залишитися на його поверхні. 

Позаяк на Місяці немає руху тектонічних плит та вітрової ерозії, його поверхня є ідеальним “сейфом” для уламків Венери. Звісно, частина матеріалу може перебувати в не дуже гарному стані, бо Місяць теж піддавався ударам різних космічних об’єктів, але потенційні дослідження супутника Землі можуть розширитися паралельним пошуком інформації й щодо минулого Венери. При цьому, як зазначають автори статті, можливо, варто детальніше дослідити проби місячного ґрунту, отримані під час минулої подорожі на Місяць.

Загалом, якщо вченим вдасться дістати проби поверхні Венери, вони отримають чимало додаткової інформації про рідку воду, атмосферу та потоки астероїдів у часи формування планет Сонячної системи. Крім цього, ми, ймовірно, зможемо знайти певні відповіді на питання щодо історії формування Землі та її сучасного клімату.

Читайте також: NASA розробляє п’ять нових моделей скафандрів для польоту на Місяць

Коменти