Астероїд Бенну зараз перебуває на відстані приблизно 321 млн кілометрів від Землі. Науковці вважають, що його вік може становити мільярд років! Проби з такого космічного об’єкта нестимуть інформацію про формування ранньої Сонячні системи, а також про ті елементи, які могли б потрапити на Землю і зародити життя.

Вчені вважають, що Бенну міг виникнути більш ніж 4,5 мільярди років тому. 

Як повідомляє NASA, космічний апарат OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) досягнув своєї мети у вівторок, 20 жовтня. За допомогою роботизованої руки він зібрав проби пилу та гальки й почав завантажувати їх, щоб вирушити назад у березні 2021 року.

Джерело: NASA

За попередніми розрахунками, саме в березні 2021 року Бенну та Земля перебуватимуть в максимально вигідному положенні для “найекономнішого польоту”. 

Отримання проб з астероїда є досить складним завданням, адже рух космічного корабля має повністю відповідати руху об’єкта. Місія досягла небезпечного астероїда ще в грудні 2018 року, коли корабель почав кружляти навколо Бенну і лише зараз, після аналізу і досліджень його поверхні, приземлення стало можливим.

Посадка на Бенну ускладнювалась ще й тим, що попередні розрахунки вказували на піщаний ландшафт, але коли OSIRIS-REx прибув на місце, виявилося, що поверхня астероїда нерівна і дуже кам’яниста. Цей факт суттєво змінив плани науковців, адже довелося підшукувати достатньо безпечне рівне місце для посадки.

Джерело: NASA

Насправді щільність цього астероїда не дуже велика, адже від 20 до 40% його структури – це пустоти. 

Врешті OSIRIS-REx приземлився на відносно чистому місці розміром з невелику автостоянку в північній частині астероїда та виконав всі потрібні маніпуляції. А от скільки саме ґрунту було взято з Бенну, стане відомо лише за кілька тижнів.

Джерело: NASA

За оцінками команди NASA, апарат має привезти на Землю не менш ніж 60 грамів зразків. Але якщо виявиться, що проб ґрунту недостатньо, OSIRIS-REx повторить свою місію 12 січня 2021 року вже всередині іншого кратера.

Чому саме цей астероїд?

NASA обрало Бенну для дослідження не лише через його вік, але й через особливу структуру. За попередніми даними, астероїд може містити елементи, схожі на карбонові породи. Це може свідчити про присутність в минулому на Бенну проточної води. До того ж, сам об’єкт схожий на вуглецеві хондритові метеорити, які є своєрідними “капсулами” часів ранньої Сонячної системи. Саме вони могли доставити воду та органічні матеріали на Землю мільярди років тому.

Крім цього, сам астероїд було визнано потенційно небезпечним ще 1999 року, бо він може наблизитись до Землі приблизно на 7,5 мільйонів кілометрів. Між 2175 та 2199 роками вірогідність зіткнення Бенну із Землею становитиме 1 до 2700, але вчені все одно хочуть підтвердити свої розрахунки під час спостереження за астероїдом за допомогою OSIRIS-REx.

Бенну цікавий ще й тим, що це один із так званих “активних астероїдів”, оскільки він викидає потоки частинок кілька разів на тиждень. Також вченим вдалося зафіксувати на його поверхні частинки іншого астероїда. 

Передбачається, що зразки ґрунту з Бенну доставлять на Землю 24 вересня 2023 року. Якщо вчені підтвердять свої припущення, ці проби можуть стати важливим етапом у дослідженні Сонячної системи, Землі та її історії. Не кажучи вже про те, скільки нової та неочікуваної інформації ми зможемо дізнатися, тримаючи в руках частинку історії Всесвіту.

Читайте також: Запущена в космос Tesla досягла орбіти Марса

Коменти