Раніше ми писали про те, як науковці випадково встановили “рекорд чорного” і навіщо нам це потрібно. Виявляється, не менш важливим завданням для людства є створення якнайбілішого білого.

Вчені з університету Пердью, що у США, створили білу фарбу, яка може утримувати температуру поверхні майже на десять градусів нижчою за температуру довкілля. Новостворена фарба відбиває 95,5% усього сонячного світла, хоча раніше недосяжною планкою для решти фарб було дев’яносто відсотків. Про це пише видання NextBigFuture.

Якщо нанести цю фарбу у великих кількостях на дороги, дахи будинків чи автомобілів, вона здатна знизити температуру на нашій планеті. 

Публікація про винахід з’явилася у науковому журналі Cell Reports Physical Science.

Навіщо людству надбіла фарба?

Зараз науковці працюють над тим, що здешевити технологію виготовлення фарби та запустити її масове виробництво. Така фарба може знадобитися у містах через так званий ефект “міського теплового острова”. Річ у тім, що щільна бетонна забудова й асфальт дуже добре утримують і проводять тепло, що особливо відчувається у спекотні літні дні.

Через таку особливість температура в центрі великого міста може бути на 10-15 градусів за Цельсієм вища, аніж температура менш забудованих околиць. За підрахунками вчених, будинок, пофарбований надбілою фарбою, у спекотну погоду допоможе заощадити на кондиціонуванні приміщення від одного долара щодня.

Детальніше про “теплові острови” у великих українських містах читайте за посиланням ось тут. 

Глобальне потепління стало проблемою для багатьох держав Африки та Близького Сходу.  Сьогодні багатші держави, як-от ОАЕ, Саудівська Аравія і Єгипет, шукають дешеві та потужні джерела енергії через швидке зростання населення, покращення рівня життя та попит на кондиціонери. Теоретично надбіла фарба зможе полегшити життя мешканцям цих країн.

За підрахунками вчених, у світі щороку виробляють приблизно п’ятдесят мільйонів тонн фарби. Якщо виробництво надбілої фарби сягне десятої частини від цієї кількості, щороку можна буде фарбувати п’ять тисяч квадратних кілометрів поверхонь і в такий спосіб запобігати змінам клімату.

Також читайте: Чи справді ми існуємо: що таке квантовий парадокс

Коменти