Бумбокс та Крихітка — «Ангела»

Натюрморти за своєю суттю несуть набагато більше змісту, ніж просто зображення фруктів чи посуду. Тут мають значення деталі: палітра кольорів, кут падіння світла, його гра із тінню, предмети та стан, в якому вони перебувають. Розбитий кухоль і зів’ялі квіти, оточені пітьмою, викликають аналогічні похмурі емоції, і нерідко здатні передати почуття – наприклад, страждання від нерозділеного кохання. Зовсім інше відчуваєш, коли бачиш квітучі хризантеми зі стиглими грушами довкола, в атмосфері, розквітчаній сонячними зайчиками. Саме завдяки деталізації, здавалося б, звичайних побутових предметів, нерідко вдається повноцінно розкрити зміст та передати настрій епохи чи конкретного моменту.

Так і у новій роботі гурту Бумбокс — деталі вирішують все. Зображують реалії сучасної України, які зчаста суворі та жорсткі. Першоджерелом цієї роботи насправді є пісня «Ангела, як я» київського гурту Крихітка Цахес. Бумбокс же поділився своєю інтерпретацією, з пасхалками до останніх подій, які зачепили не тільки конкретну особистість, але й суспільство загалом. Кожен предмет тут є символом власних суперечностей та трагічності суспільного.

За період від написання пісні до видання кліпу пройшло достатньо подій в Україні та у світі, вагомих настільки, щоби можна було заховати їх в тіло цього кліпу і в натюрморти, які ми використали там…

Тож не лінуйтеся ставити на паузу, роздивлятися кожен елемент. Споглядати та слухати твір, де панує тандем фантастичного голосу Андрія Хливнюка та змістовного візуального супроводження — суцільне задоволення!

Кліп «Ангела» — нагадування нам в першу чергу, як авторам, про те, що мистецтво повинно ставити питання суспільству і реальності. Інакше це обслуговування якихось найпростіших банальних людських «хочу»

До речі, татуювання абсолютно реальне. Його зробили режисерові Стасу Гуренку. На що не підеш заради мистецтва, еге ж? 😂

Слухати

ONUKA — СЕАНС

Слухаючи ONUKA, завжди поринаєш у магічний світ. Тут у темряві — гра світла, а у внутрішній боротьбі зі статичним — динамічна свобода самореалізації. Якщо кожна робота ONUKA має органічно вкладені соціально-важливі меседжі й націлена на зовнішній світ, то «СЕАНС» зовсім про інше і водночас про те ж саме. 

Цю інтимну роботу було написано, коли творче подружжя — солістка Наталія та композитор Євген — очікували народження сина. У відео Наталія проходить довгий шлях у темряві, зустрічаючи недоброзичливі створіння — страхи. Страх бути неідеальною мамою, страх не втримати баланс, страх втратити себе. Яким батькам це незнайоме?

Стати батьками — це дійсно страшно і це дійсно означає змінитися. Боротися з упередженнями, переосмислювати життєві моменти, і, найголовніше, безкорисливо та щиро любити. Ідеальних батьків не існує і навряд чи вони існуватимуть. Але в цьому вся привабливість батьківства — це наче відкриття іншої, не менш чарівної частини життя. Це розуміє і героїня кліпу, пройшовши тернистий шлях. І з місячним сином в руках рухається далі.

Слухати

VovaZiLvova — «Сумував без вас, засранці»

Все. Зараз вже точно. Прямо 100%. От чесно. Повернувся. Так-так, VovaZiLvova, той самий сихівський репер остаточно повернувся в Україну з Америки. Ну, бо якого біса у нас оте лайно в музичних чартах? Хтось же має врятувати нас. Наприклад — Вова. Добре, добре. Звичайно, що ніхто вас не врятує, доки ви самотужки не спробуєте врятуватися. Але Вова точно змотивує вас своїм флоу та громадянською позицією.

«Не втикати, а робити, не чекати, а мутити» 

Боже, звучить краще, ніж «Заповіт» Шевченка!

А для ширшого розуміння розповідаємо: VovaZiLvova вміє не тільки реп, а ще й денс-поп. Зацініть нещодавній фіт із PALAYEAH«Грає».

Слухати:

Уляна Малиняк — «Болить»

Достукатись до серця може й Уляна Малиняк. І зробить це у свій тендітний спосіб. Її нова пісня про нас і для нас – українців. Про тих, хто розкиданий по світу, для тих, хто потерпає від внутрішньої розгубленості. Сенси Уляни в багатьох моментах перегукуються з філософією Григорія Сковороди, який казав «Для чого ти шукаєш розради в інших місцях, а не в самому собі? Адже ти є найкращим з усіх творінь».

Слухати

KHAYAT — «Темно»

У не менш фольктроністичну меланхолійну музику занурює і KHAYAT. У пісні «Темно», що увійде до майбутнього альбому, виконавець співає про небезпеку самообману. Коли страхи та носіння рожевих окулярів здатні призвести до серйозних наслідків. До моменту, коли й «слів не вистачає», і «на душі стає так темно»

Ця пісня продиктована моїм внутрішніми змінами, живими емоціями та досвідом. Вона настільки віддзеркалює моє нутро, наскільки це взагалі можливо. Написана у потязі, під час одного з найбільших емоційних спустошень у моєму житті. Найліпше, що я можу зробити як музикант — бути відвертим зі своїм слухачем і писати про те, що дійсно мене турбує і стосується.

Дощ, гра зі світлом, дим, відблиски від кришталевої люстри на рукаві піджака, та, найголовніше, — емоції. Така мінімалістично-похмура атмосфера гармонійно відтворює зміст пісні.

Слухати:

KALUSH та Yarmak — «Таких як я»

Друзі, ми б могли довго тут розписувати, наскільки лірична ця пісня, що аж за душу бере. Вона ж про пацанське кохання і розбиті серця! Але Псючий Син (KALUSH) дуже лаконічно описав свою роботу:

В цій пісні я розказую про почуття, які не згасали впродовж дуже довгого часу після розлуки з моєю дівкою. Я завжди був дуже сентиментальним, але один розрив мене прям підкосив.

І додати нема чого 🤷‍♀️

Слухати

Двоє в полі — «Давай»

Легка та запальна пісня від молодого дуету Двоє В Полі з міста Гуляйполе, що на Запоріжжі. Прикольний кліп, який Олена та Саша іменували «карантинним хуліганством», зняли всього лиш на айфон. Але ж як круто!

Потенціал, стиль і ритмічний вайб на місці ✅

Слухати:

IKSTINA — «Hola»

Знайомтеся із запальною поп-виконавицею IKSTINA. Її перші пісні — про кохання з нотами денс-попу. Але нещодавно презентована іспано-українськомовна трилогія розкриває співачку у новому амплуа. У першій частині йдеться про сеньйориту, що заволоділа хлопцем — настільки вона спокуслива. У другій все перевернулося — тепер хлопець, мов магніт, притягує до себе сеньйориту. А третя має трагічний для юнака кінець: сеньйорита просто награлася в любов і охолола. Всьо.

Поєднання двох милозвучних мов гармонійно пасує IKSTINA. У цих трьох піснях вона майстерно, наче риба у воді, орудує палкими словами та танцювальними мотивами. А витончену акустичну версію цієї пісні можна прослухати отут.

Слухати

IDXO — «Бунтар»

На цьому денс-поп не закінчується, ми маємо ще декілька треків для вас 😉 Зокрема денс-маніфест бунтарів, як його називає сам автор. IDXO це сольний проєкт, що з’явився восени 2019 року, але вже має мініальбом «Монохром» та декілька синглів. «Бунтар» — це кайфовий електро-поп з елементами скрипки.

Слухати

Проєкт «Звуки Чорнобиля»

Ця нова естетична робота від KRUTЬ, розроблена у межах проєкту «Звуки Чорнобиля». Його започаткував медіа-художник Валерій Коршунов ще 2018 року, коли створив аудіобібліотеку зі звуками Прип’яті. Як-от звуки покинутого піаніно із забутого приватного будинку в зоні відчуження. Маючи таку бібліотеку звуків десять виконавців (6 українських та 4 іноземні) інтегрували їх у свою авторську музику. У такий спосіб автори привертають увагу до наслідків катастрофи, з якими ми стикаємось і досі. Бо Чорнобиль — це не тільки про екологічну шкоду, а і про психологічну травму поколінь та надію на реабілітацію.

Інші концептуальні роботи від KAZKA, Вагоновожатые, СТАСІК та інших можна подивитись тут. І на кожну з шести робіт відзняли кліп.

Ядерна Могила — «Пропаганда»

Київський репер Ядерна Могила тішить нас новим мініальбомом про наболілу тему — пропаганду. Попри зміну звучання з кожним наступним треком, альбом залишається монолітним і не втрачає свого контексту: про ярлики, упередження та популізм

Ядерна Могила, він же Юрій Дагаєв, нині працює над іншим проєктом, презентація якого, сподіваємось, не за горами:

Я спрямую свої сили на розвиток трохи іншого музичного проєкту. Скажімо, менш соціального, менш напряжливого, розумного, інтелігентного, як-то кажуть. Це буде такий проєкт “хлопчик-дівчинка”, пісні, десь репчик. У будь-якому випадку, зараз думаю займатися трішки іншим проєктом

Слухати

Гапочка та Blooms Corda — «Houston»

Легкий інді-фанко-джазовий дует Каті Гапочки та Данила Галико подарував нам чудову пісню-мастхев для lo-fi добірок. Попри назву, трек зовсім не є відповідником вислову «Х’юстоне, у нас проблеми», а скоріше «Х’юстоне, у нас все добре». Прямо як на наших футболках! Якщо досі не маєте такої – хутчіш виправляйте ситуацію 😉

Столичний гурт Blooms Corda востаннє випускав альбом 2018 року. А цього року (завдяки карантину) Данило створив вдома мініальбом «Sottoportico». Від нього так тепло і спокійно на душі ☺️🎷

Слухати

Krechet — «2020»

Коронавірусу вже присвятили не одну пісню, а от 2020 року — майже ніхто. Хтось мав був це зробити. Тож молодий хіп-хоп виконавець Krechet прощається з набридлими двадцятими у новій роботі з вигадливим візуалом. Якщо вам зайшло —  зацініть дебютний альбом репера.

Слухати

Що ще цікавого?

  • Дніпровський інді-рок гурт Кімната Гретхен випустив якісний філософсько-меланхолійний альбом «Теорія неймовірності». Незабаром обіцяють презентувати антиутопічну короткометражну драму на одну з пісень. І з посиланнями на культового кінорежисера Джима Джармуша («Виживуть тільки коханці»)
  • ТИМПАЧЕ випустив рок-н-рольну та трохи моторошну пісню якраз напередодні Гелловіну. Це одна з десяти пісень із майбутнього альбому «Зі швидкістю світла»
  • Новий альбом TVORCHI це суцільний кайф, літо і шик. Особливо кліп «Living My Life», в якому є водний балет, вінницьке озеро та ню-відео Джеффрі та Андрія.
  • паліндром написав саундтрек «Не дожив» для документалки про Василя Стуса.
  • Фіолет зібрав свої найкращі твори в окрему збірку. І відома пісня «Романтика», звісно ж, відкриває альбом.
  • MamaRika поділилася новим синглом «Mavka» у стилі хіп-хоп та R&B.
  • Репер Levyy MC заколабився разом з Olive Taud та Шершнем і записав Video EP — 5 треків і відео до кожного з них.
  • Маестро інструментального хіп-хопу KLIM випустив groove мініальбом «Monochrome». Це. Просто. Неймовірна. Насолода. Для. Вух.
  • Складається враження, що KAZKA у новому кліпі ностальгує за весільними бенкетами 90-х років. Але це не точно.
  • Літературні батли — цікавий проєкт, де репери кладуть на біти вірші Франка, Костенко, Шевченко та інших українських поетів і поетес.
  • Для тих, хто бачив чудовий український серіал «І будуть люди», є приємна новина: саундтрек до нього, написаний композитором Романом Череновим, можна прослухати на будь-якій музичній платформі. А якщо ще не бачили серіал – обов’язково подивіться. Одна з небагатьох дійсно достойних українських теледрам.

На цьому все! Носіть маску та слухайте українське, цьомки-бомки ❤️

Коменти

Володимир

Супер! Чудова добірка. Відкрив для себе нових виконавців. Дякую!