У чоловіка, який не міг рухатися та говорити протягом восьми років, раптом відновились усі функції після призначення таблетки снодійного. Незвичайний ефект препарату вдалося зафіксувати завдяки скануванню мозку пацієнта в університеті Радбауд, у співпраці з Амстердамським медичним центром. Про це пише видання EurekAlert.

Вісім років тому житель Нідерландів на ім’я Ричард, якому було трохи за двадцять, потрапив до госпіталю. Через травму і мозкову гіпоксію (брак кисню) чоловік не може рухатися і говорити. Стан Ричарда називається «акінетичний мутизм». У людей з цим порушенням свідомості відсутня мова, чіткі рухи та реакція на больові подразники – вони лише можуть рухати очними яблуками: стежити за оточенням чи дивитись у бік, звідки йде звук. Усі вісім років Ричард, прикутий до ліжка, провів у приватній клініці поблизу Амстердама, і зараз йому вже за тридцять.

При акінетичному мутизмі існує гіпотетична ймовірність того, що людина зможе на деякий час повернути свої можливості після приймання снодійного під назвою «Золпідем». Те, що ситуація Ричарда була майже безнадійною, спонукало лікарів ризикнути та все ж таки призначити хворому дозу снодійного препарату.

 Після приймання снодійного Ричард почав говорити. Він хотів зателефонувати своєму батькові й упізнавав власних братів. З нашою допомогою Ричарду навіть вдалося встати з візка і пройти кілька кроків

Віллеймен ван Ерп, науковець з медичного центру Радбаудського університету

Мозок Ричарда не тільки не заснув – навпаки, почав активно працювати. Вчені з Амстердамського медичного центру встигли просканувати цю активність, щоб пізніше порівняти з вихідними даними. Вперше лікарі змогли відстежити дію «Золпідему» на мозок людей з акінетичним мутизмом і підтвердили його ефективність.

Сканування мозку Ричарда показало гіперактивність певних ділянок мозку. Вона перешкоджає нормальній роботі органу і, якщо її «вимкнути», мозок запрацює у звичному режимі

Хісс Арнтс, резидент-нейрохірург Амстердамського медичного центру

Що далі?

Стаття науковців опублікована у виданні Cortex. На сьогодні головною новиною є те, що позитивний ефект «Золпідему» вдалося підтвердити. Тепер медики опрацьовуватимуть отримані дані та розроблятимуть кращий препарат з тривалішим ефектом. Тож шанси Ричарда знову ходити й розмовляти зростають щодня.

Також слухайте: Нова українська музика за жовтень

Коменти