Любі друзі, шановні підписники, сьогодні у нас історичний день: завершуємо розповідь про XV ст.!

Подій там було багато, крові пролито – ріки (без цього – ніяк), але хорошого, доброго і світлого також було немало. Аби не обтяжувати ані вас, ані себе нудними подробицями, розташую головне по декількох блоках.

Перший: Королівство Польське, Велике князівство Литовське

Сейм ухвалює «Судебник Казимира» (25—28 статей = такий собі кримінально-процесуальний статут зразка 1468 р.) Дія «Судебника» поширюється на територію ВК, князівств Руського та Жемайтійського.

Ягеллони стають панівними монархами в Чехії (Великі князі Литовські з 1377 р., королі Польські з 1386 р., угорські — з 1440 р., хорватські — з 1440 р.; все — з перервами).

1492 р. Помирає Казимир Великий, наступного року починаються консультації щодо міждержавної унії/сюзеренітету Польщі. 1494 р. КП та ВКЛ обмінюються грамотами про військовий союз. 1495 р. Сумна подія, яка не робить честі Литві: вигнання євреїв та конфіскація їхнього майна.

Орда, Кримське ханство

Ці два державні утворення – тотальний головняк для Польщі та Литви та й для себе також. 1469 р.: Велика Орда, спадкоємиця Орди Золотої, розорює впень Волинь, Київщину, Поділля.

1469 рік, Велика Орда

1469 рік, Велика Орда

1473 р. Кримське ханство стає васалом Порти й підкорює те, що залишилося після Золотої Орди. Наступного року черговий напад на південно-західні, тобто руські, землі ВКЛ. 1475 р.: Османська імперія захоплює Кафу, полонить хана Менґлі-Ґерая.

твоя історія 81

Менґлі-Ґерай (в центрі), султан Баязид ІІ (праворуч)

Впродовж 20 років (з 1477 до 1497, з перервами) коаліція Османів, Великої Орди, Кримського ханства та Молдови воює проти ВКЛ та Королівства Польського. Тільки уявіть: впродовж двох десятиліть вони нон-стоп плюндрують Брацлавщину, Вінниччину, Гомельщину, Канівщину, Київщину, Поділля, Рівненщину, Черкащину, Чернігівщину, нищать впень Київ, Житомир та всі міста, які трапляються на їхньому шляху. Вбивають митрополита Київського, Галицького і всієї Макарія І (Чертá).

Москва

Тимчасом великий князь Московський Іван ІІ розгромив новгородське військо біля р. Шелонь (1471 р.). Наслідок: фізичне знищення міста, яке було символом республіканської, демократичної традиції на «великорусских» землях, московський абсолютизм тріумфує. Квітуча колись республіка стає безсловесним придатком Москви, а ВКЛ остаточно втрачає вплив у північно-східній Русі. 1480 р.: «Стояння» московського й татарського війська на р. Угрі – Москва перестала бути данницею Орди. 1485 р. до Москви остаточно приєднано Твер. За 7 років московити пішли далі – воювати північну Литву. Все це – на тлі московсько-кримського союзу і водночас союзу кримсько-литовського. Отака була дипломатія!

Насамкінець про приємне. Плюшки

1497 р. Києву та Луцьку вдруге надається магдебурзьке право (вперше — в 1432 р.). 1473 р. приніс дві вікопомні події – у Кракові заснували першу друкарню. А 19 лютого того року народився геній. Звали його по-різному, ви знаєте його саме під цим іменем – Миколай Коперник.

Миколай Коперник

Миколай Коперник

Власне, саме його ідея розпочала першу світову наукову революцію, відкрила Європі дорогу до Нового Часу. Алилуя!

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти