Вчені довели: що краще спатимете – то здоровіше матимете серце. Згідно з результатами нового дослідження, у дорослих, які мають повноцінний сон, знижується ризик серцевої недостатності на вісім і більше відсотків. Результати дослідження опубліковані у виданні Американської кардіологічної асоціації «Circulation». Про це пише NewsRoom.

Проблеми з серцем та судинами поширені в сучасному світі. Найчастіше, мабуть, у цьому звинувачують малорухливий спосіб життя, швидкоїжу та забруднене повітря. Однак виявилось, що до «чорного списку» можна додати ще й брак сну, з яким стикається дедалі більше людей через навчання, роботу чи ще одну серію улюбленого серіалу.

Наша держава серед світових лідерів за кількістю смертей від серцево-судинних захворювань. Майже 70% смертей в Україні стаються саме через проблеми із серцем. 

Під час дослідження науковці аналізували якість сну та його режим. Критеріями дослідження були тривалість сну, наявність храпу чи безсоння, хронотип людини (сова, жайворонок чи студент) та, насамкінець, те, чи любить піддослідний подрімати вдень.

Дані збирали шляхом звичайного опитування за допомогою анкет. Для кращої точности вчені також опитували піддослідних на наявність діабету, гіпертонії, приймання ліків та генетичні варіації. За тривалістю сон учасників дослідження розділили на короткий (менш ніж сім годин сну), рекомендований (вісім-дев’ять годин сну) та довгий (понад дев’ять годин сну).

Ось що вийшло у підсумку. Ймовірність серцевої недостатності:

  • на 8% нижча у тих, хто рано встає;
  • на 12% нижча у тих, хто спав від семи до восьми годин щодня;
  • на 17% нижча у тих, хто не мав безсоння;
  • на 34% нижча серед тих, хто повідомляє про відсутність денної сонливості.
Наші результати підкреслюють важливість покращення режиму сну для запобігання серцевої недостатності

Лю Ци, керівник дослідження

Здоровий сон. Що для цього потрібно?

Видання Healthline дає такі поради для покращення якості нашого сну. По-перше, слід дотримуватися чіткого графіка: прокидатися і лягати приблизно в той самий час. По-друге, краще утриматись від кофеїну після обіду і взагалі – від алкоголю. Та, по-третє, не варто проводити час перед екранами хоча б за годину до того, як ляжете в ліжко.

Наслідки недосипання. Джерело: Healthline

Наслідки недосипання. Джерело: Healthline

Також читайте: Що відбувається у наших мізках під час сну?

Коменти