Raspberry Pi – це одноплатні комп’ютери, які виробляє британська Raspberry Pi Foundation. Протягом років фундація була відома завдяки формфактору своїх комп’ютерів: платі із безліччю роз’ємів. Однак цього року розробники відійшли від традицій і вмістили новий Raspberry Pi 400 у невеликій клавіатурі.

Raspberry Pi 400 має трохи швидший чотириядерний 1,8-гігагерцовий процесор ARM Cortex-A72, ніж у попередника. Крім того, у клавіатуру вміщено 4 ГБ оперативної пам’яті, роз’єм Ethernet, Bluetooth 5.0 та Wi-Fi 802.11ac. Є пара портів мікро-HDMI, кожен з яких може виводити відео 4K/60Гц, два порти USB 3.0, один порт USB 2.0 та вихід GPIO. Живлення забезпечується через порт USB-C. Крім того, є слот для карти пам’яті microSD, на якій зберігається операційна система.

Розробники бачать цю модель як більш комерційну проти попередніх. За їхнім задумом, Raspberry Pi 400 можна буде застосовувати, скажімо, у кол-центрах. 

Таким чином, крім незначного прогресу в продуктивності, нова версія Raspberry Pi відрізняється від старішої насамперед зручністю, адже під’єднувати буде одним кабелем менше. Однак, попри це, можливостей мінікомп’ютера з головою вистачить на невибагливого покупця, який хоче посидіти в YouTube чи оформити документ у LibreOffice.

Під питанням залишається система охолодження. До попередніх моделей, вміщених на одній платі, можна придбати спеціальні кейси із кулерами. Чи ефективне охолодження всередині Raspberry Pi 400, поки невідомо.

Що входить у комплект за $100. Джерело: Ars Technica

Існує дві версії комплектації Raspberry Pi 400: за $70 та $100. У дешевшій версії, покупець отримає лише зарядний пристрій, клавіатуру та microSD з ОС. У дорожчій до комплекту також входять комп’ютерна миша і посібник для новачків.

Про давніші моделі Raspberry Pi читайте тут. 

Як все розпочалося?

Далекого 2012 року викладач Кембридзького університету Ебен Аптон серйозно стривожився якістю підготовки вступників. У британських школах інформатика була малоцікавим предметом, де навчали користуватися програмним забезпеченням, однак не показували, як усе працює. На думку Аптона, це було вкрай неправильно і це змотивувало його зібрати однодумців для створення дешевого ПК.

Дітям давали інформацію про програми, а не про те, як ними користуватися. Вони не розуміли, як влаштовані комп’ютери та як ми змушуємо їх працювати

Ебен Аптон, засновник Raspberry Pi Foundation

На думку професора Саймона Пейтона Джонса, комп’ютери, до яких мають доступ діти, зазвичай цінні для школи чи сім’ї. Через це дітям не дозволяють вільно вивчати їх, хай і на власних помилках. Натомість Raspberry Pi  призначені саме для того, щоб з ними «гратися», що й стало причиною їхньої популярності протягом останніх років.

Коменти

Любов Пиленко

Дякую,супер…

yuridm

У вас є СУМІЖНІ ТЕМИ RASPBERRY