Якщо ви читали наш великий матеріал про історію та сьогодення НАТО, то напевне знаєте, що кібербезпека є пріоритетом усіх членів альянсу. Днями американське мілітарне видання DefenseOne випустило матеріал, у якому йдеться про нову ініціативу естонців супроти заліських комп’ютерників. А ми й собі стисло оглянемо основні моменти такої доброї новини.

Отже, альянс започаткував серію навчань з кібербезпеки, під час яких військові кіберспеціалісти НАТО протестують тактичний прийом honeypot (дослівно – горщик з медом), спрямований на придушування російської гібридної тактики уведення в оману. Альянс вважає, що «молоді кіберофіцери» ЗС РФ вже давно шукають шляхи проникнення у захищені мережі держав-учасниць НАТО.

Уявіть, що ви – молодий кіберофіцер ЗС РФ, який хоче проникнути в захищену мережу НАТО. Визначивши жертву, чиї облікові дані ви могли б вкрасти, щоб отримати доступ до мережі, Ви надсилаєте їй фішинговий лист. Жертва натискає на посилання. Вуаля! Утім, згодом виявиться, що інформація, яку ви вкрали – непотрібна, а ви ще й «засвітили» свої методи ворогу.

Патрік Такер, Defense One

Зазвичай російські хакери визначають конкретну людину, причетну до справ Альянсу, і методами соціальної інженерії та інших неправд підводять її до натискання потрібної кнопки. Іншими словами, практикують фішинг. Утім, натовці замість своїх даних надсилатимуть зловмисникам порожній файл, який не становитиме жодного інтересу для путінських військ. Ба більше, отримуючи персональну інформацію «жертви», хакери самі розкриють своє розташування та інструменти, якими користувалися.

Фото одного з приміщень центру кібербезпеки НАТО.

Ми пам’ятаємо, що на адресу РФ вже не раз лунали заяви про скоєні нею кіберзлочини. Нещодавній інцидент – заява Microsoft про атаку на антидопінгові та спортивні ресурси, скоєну заліськими кіберзлочинцями. За дивним збігом, атака відбулася прямісінько в момент відсторонення російських спортсменів від участі в Олімпіаді. До речі, 2016 року у подібному казусі засвітилися і кілька офіцерів ГРУ РФ.

На додачу, цього місяця розпочалися навчання Cyber Coalition 2020, покликані залучити кіберспеціалістів із понад 27 країн-партнерок для тренування миттєвої відповіді на можливі атаки з боку східних сусідів європейської цивілізації.

Коменти