У листопаді 2020 відвідуваність української Вікіпедії становила 90,2 млн переглядів сторінок і виросла проти листопада 2019 на 21 %. Число унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, у листопаді становило 13,7 млн (+10 % до листопада торік).

Перегляди української Вікіпедії за 2020 рік

Перегляди української Вікіпедії за 2020 рік

Українська Вікіпедія поступово відвойовує перегляди у російської Вікіпедії. У листопаді 2018 року російську Вікіпедію в Україні переглядали удвічі частіше за українську, співвідношення становило 114 до 58 млн переглядів, 2019 року  — в 1,7 раза частіше (108 до 64 млн переглядів).

Перегляди української Вікіпедії за роками

Перегляди української Вікіпедії за роками

Число переглядів сторінок російської Вікі з України у листопаді 2020 склало 124 млн, водночас з території України українську Вікіпедію у листопаді переглядали 82 млн разів (+28 % до листопаду 2019 року). Тобто, російська була лише в 1,5 раза популярнішою в Україні за українську.

Зміна переглядів російської та української Вікіпедії з України

Зміна переглядів російської та української Вікіпедії з України

Засновник ГО «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич пояснює, що якщо ця тенденція збережеться, то українська Вікіпедія в Україні пережене російську у 2025-2026 роках.

Серед основних причин зростання популярності української Вікіпедії є збільшення кількості редакторів, які працюють саме з українською версією енциклопедії.

Юрій Пероганич впевнений, що з державною політикою щодо популяризації мови та зміцнення української ідентичності, ми змогли б перегнати російську Вікіпедію вже у 2023-2024 роках.

Коменти

Цікаво!

До речі, про дискримінацію з боку Гугла теж додам. Колись мав свій сайт, чисто україномовний, весь контент зробив сам, навіть картинки сам палював. І що? На україномовний запит Гугл спочатку подає москвомовні аналоги, а 8-11 сходинках мій сайт. І тільки якщо поставити “шукати лише українською”, він ставить на 1 місце. Та я не для цього писав коментар. В Українській деякі теми краще розглянуті, ніж в москвинській, де є цензура. Там же цензура не тільки політична, а й наприклад щодо науки хімії. Режим там дуже боїться, що хтось проти нього повстане і використає знання з хімії. Хоча і в нас органічна хімія погано викладається, але в них це взагалі табуйована наука. Співвідношення 1.7, 1.5 все одно погане

Comment#1

Проблема не тільки в редакторах і наповненості, а і в тому, що гугл першим відображає результат з рос. вікі і набагато нижче українську версію.

Anonymous

Ну шо сказать? Красави редактори! Укрвікі найкраща!