Я вирішив дізнатися, скільки отримують українські автори контенту через патреон. Для цього треба було, по-перше, знайти всі українські акаунти, а потім порахувати, скільки кожен з них отримує і скласти це докупи. Але це виявилось не так просто, як здавалося. І я можу все пояснити.

Патреон – це міжнародна система, яка дозволяє митцям отримувати щомісячні пожертви від своїх прихильників.  

Це може бути хто завгодно: журналісти, поети, музиканти, письменники, ютуб-канали, ЗМІ та окремі блогери.

Кожен охочий може підписатися на патреон своїх улюблених авторів. Самі ж автори отримують гроші без посередників, а сервіс бере за це свою комісію (фото: кілька монеток). Таким чином, автор може лишатися вільним від продюсерів, телеканалів або видавництв, і створювати все, що захоче, коштом прихильників.

Отже, й не дивно, що зараз дедалі більше українських каналів існує за кошти з Патреону. Український глядач, якому не хочеться дивитись на монатіків, потапів та мерзенний квартал, розуміє, що за контент хтось має платити. І тут або ти платиш, або за тебе заплатить власник тієї інформації, яку ти маєш споживати.

Статистика

Складність полягала в тому, що немає якогось одного місця, де зібрані саме українські канали, тому ми створили скрипт, що знайшов всі сторінки українською мовою на сайті Патреону. Знайшлося 268 акаунтів, більшість із них – це youtube-канали. Скрипт обробив всі знайдені сторінки й для кожного каналу отримав назву, суму донейтів та кількість патреонів.

Топ за кількістю патреонів

Всі знайдені мною канали публікують кількість своїх патреонів, тому скласти цей топ було нескладно:

  1. Телебачення Торонто, це єдиний канал, який має понад 1000 підписників на патреоні (1297 патреонів)
  2. Канал ім. Т.Г. Шевченка – 900 патреонів
  3. Сергій Притула – 838 патреонів.
  4. Макс Подзігун, фанат і коментатор перегонів Формула-1, – 616 патреонів
  5. Skrypin.ua, авторський проєкт Романа Скрипіна – 488 патреонів.
  6. Сергій Стерненко – 480 підписників

Загальний ТОП-20 за кількістю патреонів виглядає ось так. Хоча більшість топових проєктів і пов’язана з телебаченням, але тематика каналів дуже різна. Як бачите, тут політика, наука, розваги, тварини та мандрівки.

Топ каналів на Патреоні за кількістю патреонів

Топ каналів на Патреоні за кількістю патреонів

Топ за прибутками

34 зі знайдених каналів не публікують прибутків. Для тих каналів, що приховують свої прибутки, я порахував приблизний бюджет і записав окреме відео для патреонів мого каналу, де розказав, скільки заробляють ці канали. Тут я публікую топ статистики за доходами каналів, що мають відкриті дані. Отже, ось шість топових українських каналів за прибутками з Патреону:

  1. Сергій Притула – 9.712 $ на місяць
  2. Телебачення Торонто – 7.999 $
  3. БФ «Повернись живим» – 4.112 $
  4. Skrypin.ua – 3.495 $
  5. Яніна Соколова – 2.732 $
  6. Клятий раціоналіст – 2.059 $

Загальний топ-20 каналів за прибутками з відкритими даними виглядає так:

Топ каналів на Патреоні за прибутками

Топ каналів на Патреоні за прибутками

На першу двадцятку припадає більш ніж половина – а саме 57 тисяч доларів щомісяця. Сумарний бюджет всіх каналів сягнув 91 тис. $ на місяць (як приховані, так і відкриті дані), а це більше мільйона доларів щороку. Отже, так, ви не помилились, український YouTube завдяки своїм глядачам має щорічний бюджет, що перетнув позначку в один мільйон доларів.

Середня пожертва від однієї людини складає 5,80$ на місяць. До списку ми зі зрозумілих причин не включали канали й сайти, які хоча б частково не ведуться українською мовою, а також ті, що приховали як кількість патреонів, так і прибутки. Всі дані зібрано другого грудня, вони постійно змінюються, тому ситуація на сьогодні може дещо відрізнятися.

Підсумок

От і вся статистика, а тепер трохи моїх думок з цього приводу. Я не втомлююсь повторювати, що гуртом і батька легше бити. Кожен глядач, який щомісяця потроху підтримує улюблені канали та сайти на суму горнятка кави або обіду в Пузатій Хаті, таким чином робить внесок у формування сучасного українського простору.

Нехай цей простір далекий від ідеалу, але саме завдяки кожному з патреонів українські YouTube-канали можуть дозволити собі лишатися незалежними та використовувати ці пожертви, щоб розвиватися й покращувати якість цього самого матеріалу. А не йти до умовного коломойського на плюси читати новини.

Ти можеш подумати, що зараз не найкращий час допомагати грошима, і пара доларів на місяць погоди не робить.  

Але якщо тисяча людей перестане думати так само і підпишеться врешті на той клятий патреон, ми зможемо отримати ще кілька якісних українських каналів, які ні від кого не залежать. Окрім своїх глядачів.

Хочеш мати незалежний YouTube і незалежну журналістику – дивись його й плати за неї. Давай поради в коментах, критикуй, поширюй в соцмережах, тикай вже у той клятий дзвіночок. Візьми собі за правило – підтримувати кожен канал, що дивишся, бодай одним доларом на місяць. Різниця між нулем і першим доларом набагато більша, ніж між першим та другим.

А для тих, хто дивиться ютуб різними мовами, пропоную невеликий челендж – спробуйте протягом одного тижня дивитися тільки відео українською мовою. Без винятків. І потім напишіть у коменті, чи достатньо вам було цих каналів, наскільки вони були якісними й цікавими.

А я дякую всім моїм патреонам, що допомагають мені фінансово. Якщо захочете допомогти, підписуйся на Patreon. Дякую за допомогу з підрахунками та збором інформації програмісту і моєму патреону Ярославу Коршаку. Напишіть у коменті, чи здивовані ви цією статистикою, чи змінили ви свою думку про щось і кого ви підтримуєте на патреоні.

Коменти

Андрій

yanina веде московською мовою

Dude

Олег, було ж вказано, що наведено проєкти які ведуться ТІЛЬКИ українською

Олег

У Альфа Центавра Патреон російсько-україномовний, але вони повинні зайняти другий рядок рейтингу з 921 патроном. А “Сершень і Зарицька” це взагалі “наше все” !!! Патреон у них англійською, але при цьому 420 патронів і повинні по праву зайняти 9 сходинку.

Назар

Немає мультфільмів українською. Якісних, пепекладених. Ну і оглядів майнкрафту україномовних теж((((