Дослідження, опубліковане в Journal of Experimental Social Psychology, показало, що привабливість повідомлення залежить також і від привабливості того, хто його доносить. Ми ставимося до інформації, поданої людьми, яких вирізняє фізична привабливість, з більшою довірою та схильні частіше змінювати свою думку. Про це пише Behaviorist.

Спільне дослідження провели іспанські, португальські та американські психологи. Автори звертають увагу на те, що з розвитком соціальних мереж фізична привабливість стала важливішою, ніж будь-коли в історії. Такі мережі, як Instagram, дають змогу молодим і привабливим заробляти мільйони доларів завдяки великій кількості підписників та рекламі різних продуктів.

Успіх частини інфлуенсерів базується на публікації ідеально оброблених фото для того, щоб приваблювати підписників та привертати увагу великих (і не дуже) брендів. Крім цього, потрібно ще й переконати підписників купляти продукцію рекламованого бренду.

Культурний акцент Instagram на естетиці й марнославстві надихнув вчених на питання: наскільки сильно впливає фізична привабливість на можливість переконувати інших?

Як проходило дослідження?

Науковці вирішили показувати піддослідним рекламні повідомлення разом зі вдалими та не дуже вдалими фото авторів. Учасників експерименту поділили на дві групи. Першій групі показували рекламу кремів для догляду за шкірою, другій – рекламували засіб для миття посуду. Насамкінець людям показували привабливі або непривабливі фото блогерів.

Після експерименту учасників запитували, як вони ставились до того, що щойно прочитали та чи впевнені вони у цьому. Виявилося, що красиві фото роблять людей менш впевненими під час перегляду реклами засобів для миття посуду і, як наслідок, більш схильними змінити власну думку під впливом реклами. Однак з рекламою кремів для догляду за шкірою учасники експерименту показали більшу впевненість у ставленні до подібних повідомлень.

Після цього учасникам експерименту знову показали рекламу засобів для миття посуду та кремів для шкіри. Цього разу одну з двох груп навмисно попросили не звертати уваги на привабливість автора, а іншій взагалі нічого не казали.

Як і в попередньому експерименті, було доведено, що привабливі фото змушують людей бути менш впевненими у своїй думці щодо реклами та, як наслідок, відкритішими до її зміни. Водночас виявилось, що ті учасники, яким не давали жодних інструкцій, загалом позитивніше поставились до реклами, а ось ті, які мали чітку вказівку не звертати увагу на привабливість, були стриманішими у своїх висновках.

У третьому експерименті піддослідним почергово показали два повідомлення разом із привабливими й непривабливими фото: в одному автор був проти використання мобільних телефонів дітьми, а в іншому – за. Виявилось, що всі учасники, якщо і змінювали свою думку, то лише на користь повідомлень привабливих блогерів.

Отже, науковці встановили, що, коли джерелом повідомлення є фізично приваблива людина, то ми зазвичай менш впевнені у своєму ставленні до повідомлення та схильні частіше змінювати свою думку. Проте, якщо нас проінформувати заздалегідь, то ми намагатимемося скоректувати свою думку та уникати цього ефекту.

Також читайте: Краса та розмаїття: Що вивчає психогенетика?

Коменти

Сашко

Правильно, все залежить від сфери. Якщо мені потрібна для реклами молода жінка, то я не буду фотографувати товсту мілфу. А якщо мені потрібен автомеханік, то простий мужик у бруднуватій робі викличе більше дофіри, ніж пляжний качок із задертим носом))