Цими днями минає рік, відколи китайські вчені виявили новий штам невідомого тоді вірусу. За цей час пандемія новітнього коронавірусу забрала життя понад півтора мільйона людей, а світова економіка втратила сотні мільярдів, якщо не трильйонів доларів.

На думку професора соціальної епідеміології Єльського університету Ніколаса Крістакіса, немає нічого нового під Сонцем: епідемії не нові для людства, проте нові – для нас. У своїй книзі «Аполлонова стріла: вплив новітнього коронавірусу на наше життя» Крістакіс стверджує, що всі епідемії рано чи пізно закінчуються. Закінчувалися навіть у ті часи, коли люди не знали слова «вакцина». Закінчиться й ця.

Розповсюдження вакцин Pfizer і Moderna може стати одним з найбільших викликів для глобальної системи охорони здоров’я та одним з найбільших досягнень людства. За деякими оцінками, якщо вакцинувати 75% населення, захворювання COVID-19 може піти на спад і, відповідно, ми відбудемося меншими втратами, ніж якби довелося чекати, доки пандемія завершиться сама собою.

Ми – перше покоління людей, яке стикається з подібною загрозою і здатне швидко відреагувати на неї ефективними ліками. Це не може не вражати

Ніколас Крістакіс, соціальний епідеміолог

Після завершення пандемії, на думку Крістакіса, відбудеться нова активізація людських контактів. Це може вилитись у нові «буремні двадцяті», які минулого століття переживали США і Західна Європа після пандемії іспанського грипу.

Під час епідемій зростає кількість релігійних людей, всі намагаються економити та уникати ризиків. Економіки багатьох древніх цивілізацій руйнувалися під час пандемій

Ніколас Крістакіс

На думку епідеміолога, для поширення вакцини людству потрібно приблизно три роки. Якщо не з’являться нові штами вірусу, звісно, а підприємства з виробництва вакцин працюватимуть на повну потужність. Ніколас Крістакіс переконаний, що саме наступний рік стане вирішальним: від того, як ми будемо дотримуватися соціальної дистанції, мити руки та носити маски, залежатиме, як швидко людство оговтається від COVID-19.

Найбільшими загрозами Ніколас Крістакіс вважає дезінформацію та погане керівництво. Однак науковець переконаний, що людство витримає випробування новим коронавірусом і стане лише сильнішим.

Людству слід нарешті подорослішати

Ніколас Крістакіс

Джерело: The Guardian

Коменти

Іміджборд?

А?

Сьомга

Думаю це очевидно