Згідно з першим широкомасштабним дослідженням, проведеним під керівництвом доктора Браяна Примака, ймовірність виникнення депресії за пів року у молоді, котра проводить 5 і більше годин у соціальних мережах, вища у 2,8 раза, аніж у тих, хто користується ними менше 2-х годин щодня.

Значна частина проведеної в цій галузі роботи залишила чимало відкритих питань, – сказав Примак. – З інших комплексних досліджень нам стало відомо, що депресія і використання соціальних мереж – взаємопов’язані речі, але важко було зрозуміти, що чому передує.

Нове дослідження проливає світло на ці питання: часте використання соціальних мереж призводить до збільшення ймовірності виникнення депресії. З іншого боку, початкова депресія не привела до якихось змін у використанні соцмереж.

Ще 2018 року Браян та його колеги відібрали понад 1000 дорослих американців віком від 18 до 30 років. Аби визначити рівень розвитку депресії, дослідники попросили заповнити затверджену анкету з 9 питаннями та запитали в учасників, скільки часу вони проводять у таких соцмережах як Facebook, Twitter, Reddit, Instagram та Snapchat. Дослідження враховувало такі демографічні фактори як вік, стать, расу, рівень освіти та прибутку та зайнятість людини.

Однією з причин наявності впливу соціальних мереж на розвиток депресії може бути велика кількість часу, яку на них витрачають. Замість того, щоб формувати важливіші особисті стосунки, досягати персональних або професійних цілей, чи просто віддатися рефлексії, людина безперестанку оновлює стрічку, проводячи за смартфоном купу часу.

Доктор Сезар Ескобар-Віра, доцент психіатрії Піттсбурзького університету і співавтор дослідження

«Ідеальна людина – головна дійова особа соцмереж, які її так ефективно рекламують та чий імідж просувають, – вважає Джеймс Сідані, доцент кафедри медицини Піттсбурзького університету і співавтор дослідження. – Це небезпечно негативними наслідками для молоді, котра перебуває на критичних етапах життя, пов’язаних з самоідентифікацією та саморозвитком. Люди починають відчувати, що вони не відповідають ідеалам, які щодня бачать на екранах своїх смартфонів».

Це дослідження є особливо важливим з огляду на те, що ВООЗ визначила депресію однією з основних глобальних причин інвалідності, і що на неї припадає більше років життя з поправкою на інвалідність проти інших психологічних розладів.

«Ці висновки мають велике значення в добу COVID-19, коли реальної взаємодії з людьми стає чимраз менше, а використання ґаджетів та соціальних мереж зростає, – каже Примак. – Так, можливо, деякі технології й справді необхідні для тієї чи іншої людини (до прикладу, соціалізація в Інтернет-просторі для представників ЛГБТ+, які в реальному житті відчувають себе маргіналізованими), але я закликаю вас добре задуматися над тим, які додатки корисні, а які залишають після використання тільки відчуття пустоти».

Коменти