Майже три чверті людей, що перехворіли на COVID-19, потерпають від принаймні одного симптому щонайменш пів року. Зазвичай хворі скаржаться на слабкість, втому, порушення сну, проблеми з психічним здоров’ям тощо. Днями у Lancet опублікували дослідження, де йдеться, що майже неможливо уникнути досить важких наслідків коронавірусної інфекції, які лишаються з людиною набагато довше, аніж два тижні. Тож це ще один аргумент на користь пильнування пацієнтів під час реабілітації.

У дослідженні, проведеному китайськими науковцями, взяли участь понад 1700 пацієнтів, середній вік піддослідних становив 57 років. Всі вони лікувалися в Уханській лікарні, де зафіксували перший у світі випадок COVID-19. За пацієнтами пильнували понад 6 місяців: проводили анкетування, медогляд, функціональне тестування легенів, робили комп’ютерну томографію та регулярні лабораторні аналізи.

В результаті науковці визначили, що найсильнішими (або найдовгостроковішими) побічними ефектами коронавірусу були втома і м’язова слабкість – про це повідомив кожен другий доброволець. Майже чверть піддослідних – здебільшого, жінки – мала проблеми зі сном та ознаки депресії й тривожності.

Авторів дослідження найбільше турбувало майбутнє пацієнтів, адже у понад 75% з них виявили психічні та фізіологічні розлади, а науковці досі не знають, скільки часу потрібно для повного одужання, і чи можливе воно в кожному окремому випадку.

Хай там як, вчені вкотре продемонстрували, яким серйозним випробуванням для пацієнтів є COVID-19 з його багатьма невідомими вже після хвороби. 

На думку науковців, це дослідження доводить, наскільки серйозним є COVID-19. Зараз вчені, залучивши більше пацієнтів, планують підтвердити, що зазвичай наслідки хвороби є все-таки доволі легкими, однак виснажливими й серйозно знижують якість життя.

Рівень антитіл, достатній для захисту від вірусу, виявили у 94% пацієнтів, які щойно перехворіли. Проте протягом пів року від одужання цей рівень знизився майже вдвічі.

Це викликає стурбованість щодо ризиків реінфікування під час остаточного одужання

Цитата з дослідження

Ще одним ускладненням стало зниження функції нирок серед пацієнтів, які до захворювання на COVID-19 мали цілком здорові нирки. Таку проблему виявили у 13% перехворілих.
Також після одужання пацієнти звертаються до лікаря з кардіоміопатією, неврологічними проблемами, когнітивними змінами та іншими порушеннями, підкреслили автори.

Вірус SARS-CoV-2, з яким наш організм раніше не зустрічався, викликає надзвичайно сильну запальну реакцію. Тож не дивно, що він вражає всі системи органів

Цитата з дослідження

Тим часом дослідники з Каліфорнії продемонстрували, як SARS-CoV-2 викликає поліорганну недостатність. В іншому дослідженні вчені спостерігали за дітьми, які перехворіли на COVID-19, і виявили, що навіть легка форма захворювання у малюків часто дає ускладнення на кровоносні судини.

Коменти

Юрій

Видно що перекладено нашвидкуруч, перечитайте ще раз.