Майже три чверті людей, що перехворіли на COVID-19, щонайменше півроку потерпають від принаймні одного симптому. Зазвичай, це – слабкість, втома, порушення сну, проблеми психічного здоров’я тощо. Нещодавнє дослідження демонструє складність та неминучість наслідків коронавірусної інфекції, яка лишається з людиною набагато довше, аніж два тижні. Ну, й це ще один аргумент на користь пильнування пацієнтів під час реабілітації.

У дослідженні, проведеному науковцями з КНР, взяли участь понад 1700 осіб, чий середній вік становив 57 років. Всі вони лікувалися в Уханській лікарні, де зафіксували перший у світі випадок COVID-19. За пацієнтами пильнували понад 6 місяців: анкетування, медогляд, функціональне тестування легенів, комп’ютерна томографія та регулярні лабораторні аналізи.

В результаті науковці визначили, що найсильнішим (або найдовшим) побічним ефектом коронавірусу була втома і м’язова слабкість – про це повідомив кожен другий доброволець. Майже чверть піддослідних – здебільшого жінки – мала проблеми зі сном та ознаки депресії й тривожності.

Блок-схема пацієнтів з COVID-19, за якими пильнували автори дослідження.

Авторів дослідження найбільше турбувало саме майбутнє пацієнтів, адже у понад 75% з них виявили психічні та фізіологічні проблеми, а науковці досі не знають, скільки часу потрібно для повного одужання. І чи можливо воно у кожному окремому випадку.

Хай там як, а вчені вкотре продемонстрували нам, наскільки серйозним є COVID-19 з його багатьма невідомими вже після хвороби. 

Хоча симптоми є легкими, вони все одно виснажують людину і знижують якість. її життя.  Достатній рівень антитіл виявили у 94% пацієнтів. Утім, за півроку після одужання цей рівень знизився майже вдвічі. Цей фактор підвищує ризик реінфікування в процесі остаточного відновлення пацієнтів.

Ще одним неприємним ускладненням стали нирки, на які COVID-19 впливав у 13% випадків. Після одужання пацієнти зверталися до лікарів з проявами кардіоміопатії, неврологічними проблемами та когнітивними порушеннями. Запальна реакція у нашому організмі у відповідь на коронавірус вражає ледь не всі системи органів.

Водночас низка досліджень демонструє, як коронавірус викликає поліорганну недостатність та провокує ускладнення на кровоносні судини.

Приміром, дослідники з Каліфорнії показали, як SARS-CoV-2 викликає поліорганну недостатність. В іншому дослідженні вчені спостерігали за дітьми, які перехворіли на COVID-19, і виявилося, що навіть за легкої форми хвороби у маленьких пацієнтів відзначається пошкодження кровоносних судин. У підсумку можна сказати, що ми з цим надовго.

Коменти