Хай би як нам того хотілося, але людям до роботів ще далеко. Проблеми з концентрацією можуть спіткати нас після ситного обіду, або взагалі днями заважати працювати продуктивно.

Людям, які мають проблеми з фокусуванням, часто радять спорт як антидот – і слушно, адже, як показує дослідження, фізична активність може покращити концентрацію кожного, незалежно від віку.

Концентрація – це здатність сфокусуватися на завданні, ігноруючи все, що відбувається навколо. Щоб її покращити, людині необхідно опанувати два когнітивні аспекти: стійку увагу, котра забезпечує фокус на певному елементі інформації тривалий час та виконавчу функцію, яка полягає у здатності мислити та знаходити рішення на складному рівні.

Який зв’язок мають фізичні навантаження та поліпшення уваги? Більшість наявних досліджень вивчали це питання на прикладі школярів. І не дарма: це пов’язано з очевидним впливом концентрації на успішність учнів. Ключовим пріоритетом при цьому є підвищення ефективності шкіл, зростання рівня знань і поліпшення результатів іспитів.

Дослідження показують, що інтенсивна фізична активність (наприклад, ходьба або біг під час перерви) позитивно впливає на концентрацію уваги у молоді.

Цей ефект проявляється після вищезазначених навантажень та командних ігор – футболу, волейболу та баскетболу. Однак ефект підвищеної концентрації зазвичай триває приблизно годину, тож можливість бути активним протягом всього навчального дня дуже важлива.

Інший цікавий факт: діти з кращою фізичною формою демонструють стійкішу увагу аніж школярі, що рідше або зовсім не займаються спортом. 

Наприклад, молоді люди з вищою серцево-дихальною активністю виявляють кращу концентрацію, аніж ті, хто гірше себе почуває. Тому, судячи з наявних даних, регулярна фізична активність дуже важлива для поліпшення концентрації у дітей.

Результати також показали, що люди, які роблять невеликі перерви для розминки чи вправ, мають підвищену концентрацію та кращий настрій протягом дня. Все це, звичайно, впливає на їхню продуктивність.

Фізична активність та більші спортивні навантаження також покращують роботу багатьох частин мозку – як і саму концентрацію – осіб віком від 65 років.

А проте, попри очевидні факти, про механізми, котрі забезпечують зв’язок між спортом і розумовою активністю, дослідникам відомо не так багато. Вчені припускають, що цей феномен полягає у психологічному налаштуванні: після фізкультхвилинки людина почувається бадьорішою, зарядженою позитивним настроєм. Можливо, після зроблених вправ посилюється приплив крові в мозок і в такий спосіб підвищується ефективність розумової діяльності.

Рух – це життя

У такому разі які ж вправи найефективніші для підвищення концентрації? Деякі дані свідчать про те, що це – командні ігри (футбол, хокей, волейбол тощо), адже, граючи в них, потрібно миттєво приймати рішення. Тож під час таких ігор працює не лише тіло, але й мозок.

З усім тим, деякі види фізичної активності – а саме інтенсивні тренування, після яких людина відчуває себе вичавленим лимоном – можуть згубно впливати на її здатність концентруватися.

Дослідження, проте, запевняє: короткі фізичні навантаження середньої інтенсивності позитивно впливають на нашу увагу. Ними можуть бути жвава прогулянка, пробіжка або навіть катання на велосипеді. Варто звернути увагу на можливість регулярно робити фізкультурні перерви, що забезпечують миттєвий ефект та довготривалу перевагу.

Тож, якщо ви довго й нерухомо сидите перед екраном протягом робочого дня, регулярні перерви в роботі допоможуть вам краще сконцентруватися на завданні. Візьміть собаку на коротку прогулянку або швиденько збігайте в магазин за невеликою покупкою.

Коменти