Ріг чорного носорога – чи не найбажаніший трофей браконьєрів з усіх куточків планети. Саме тому цих тварин десятиліттями винищували на полюваннях у Намібії, Зімбабве та Південній Африці. 1960 року їхня кількість зменшилася до 100 тисяч особин, а 1995-го на Землі існувало лише приблизно 2500 чорних носорогів. Завдяки зусиллям зоозахисників та створенню заповідників популяція цього виду зросла до 5600 тварин, які, проте, й досі у небезпеці.

Зусилля вчених були спрямовані на захист цих рідкісних створінь через стеження за ними з використанням GPS-девайсів, імплантованих у ріг, шию або ж щиколотки носорога. Отримані дослідниками дані дозволяють їм визначити точну кількість тварин, які   заходять на території з браконьєрами. Але такі пристрої виходять з ладу, до того ж ліки, якими накачують носорогів, можуть їм зашкодити.

В нещодавно проведеному дослідженні описано нову трекінгову технологію FIT (footprint identification technique), що залучає смартфони для запису носорогових слідів. Систему вмикає програмне забезпечення, що аналізує пересування тварин на відстані та допомагає вберегти їх від браконьєрів.

Ідея з’явилася внаслідок спілкування з місцевими «слідопитами» у Зімбабве. Ці експерти можуть ідентифікувати сліди саме рідкісних чорних носорогів за формою їхньої стопи й, за можливістю, навіть за її відбитком, схожим на відбитки наших пальців.

Ми, можливо, навіть не подумали б саме про сліди носорогів, якби не місцеві знавці

Скай Алібхай, співзасновник природоохоронної організації WildTrack і співкерівник дослідження

Для використання системи вчені зібрали зображення слідів чорного носорога та завантажили їх до глобальної бази даних. Таким чином програмне забезпечення FIT може ідентифікувати особину носорога та визначити її стать і вік з точністю 99%. Дослідники можуть також визначити кількість чорних носорогів неподалік себе та стежити за їхнім пересуванням.


Співзасновник WildTrack Алібхай і одна з керівниць ініціативи Зої Джуелл проводять тренінги для зоозахисників, фахівців з охорони дикої природи, землеустрою, місцевих гідів та антибраконьєрських агентів з використання FIT в Намібії – домівці для 28% чорних носорогів світу. З моменту публікації статті дослідники адаптували технологію для відстежування й інших тварин – африканських левів, бенгальських тигрів та євразійських видр.

Я думаю, що такий додаток чудово підходить для нагляду за тваринами та підрахунку особин

Сиска Шейен, вчений з ПАР, який не брав участі в дослідженні. Науковець має питання щодо роботи FIT з нечіткими слідами, з якими технології доведеться працювати у сезон дощів

Чи може додаток стежити за цілими стадами, а не лише за окремими особинами, як показано у дослідженні?

Зої Джуелл відповідає:

Види, що перебувають під загрозою зникнення, часто живуть маленькими групами або ж взагалі одинаками, але технологія FIT піддається масштабуванню. Ми завжди будемо раді отримати можливість використовувати додаток для стеження за більшими популяціями рідкісних тварин

Коменти