Якщо ви стежите за нашим каналом на YouTube, то напевне бачили відео про те, як працює Spotify. Ми були одними з перших, хто на широкий загал розповів про початок роботи сервісу в Україні та щомісяця включаємо сервіс у добірки нової української музики.

І хоча запідозрити нас у наклепі на сервіс дуже складно, зараз на одну причину для цього стане більше: ми зустріли дослідження, де Spotify звинувачують у створенні й розкрутці фейкових артистів, щоб зменшувати виплати за прослуховування реальним артистам. Це розслідування триває щонайменше з 2017 року, і нашу увагу привернули кілька артистів, які мають 132 млн прослуховувань, і при цьому… в інтернеті не має  жодної інформації про них.

Отже, по черзі.

Відомий блогер та артист Barely Sociable опублікував твіт, де навів приклад фейкової артистки. Ana Olgica, у профілі якої зазначено, що вона «донька відомого македонського скрипаля Олександра Ольгіка», нерідко потрапляє у добірки з сотнями мільйонів прослуховувань.

Та от халепа — у фейсбук-спільноті цієї виконавиці немає й 50 осіб, як немає з нею й жодного інтерв’ю, а більшість її знімків взято з фотостоків. Це фото панянки з гітарою було основним у її профілі, але після виявлення підробки його видалили з групи та зі Spotify.

Отже, музика є, а музикантки немає. Згодом спільнота почала знаходити й інші профілі загадкових музикантів із мільйонами прослуховувань. 

Більшість таких «артистів» працюють на стокгольмському лейблі Epidemic Sound, який за дивним збігом обставин розташований неподалік офісу Spotify. Обидві компанії мають спільного інвестора, інвестиційний фонд Creandum. Крім того, в Epidemic Sound сумнівна репутація щодо умов співпраці — музиканти скаржаться на проблеми з правами та отриманням роялті. Європейські асоціації вже звинувачували лейбл у подібних махінаціях.

Якщо здогадки слушні, то схема виглядає наступним чином:

  1. Spotify скуповує за безцінь пісні невідомих музикантів
  2. адаптує їх під «виконавців»
  3. додає у топові плейлисти
  4. зменшує загальні виплати реальним артистам, “ділячи” їх із привидами

Роялті за цих виконавців отримує Epidemic Sound, що має багато спільного зі Spotify. Утім, є ще один нюанс.

Роялті (авторські виплати у Spotify) прямо залежать від кількості прослуховувань: що частіше слухають треки артиста, то більшу винагороду він чи вона отримує. Таким чином, якщо підозри журналістів справедливі, то, запихаючи «своїх» артистів до підбірок, Spotify зменшує прослуховування реальних виконавців і, відповідно, менше їм платить.

Артистам з мільярдами прослуховувань це не сильно зашкодить, а от самостійним артистам і незалежним виконавцям – ще й як.

З іншого боку, звинувачувати Spotify у геноциді інді-виконавців теж не варто: торік сервіс оголосив про їхню підтримку. У новій схемі співпраці під назвою Radar пісні нішевих музикантів частіше потраплятимуть до добірок, але грошей автори отримуватимуть менше.

Ось список знайдених журналістами популярних виконавців, яких, ймовірно, насправді не існує (у дужках – кількість прослуховувань):

  • Amity Cadet, 9.2 млн
  • Gabriel Parker, 24.9 млн
  • Cahrli Key, 23.6 млн
  • Ana Olgica, 23.5 млн
  • Lo Mimieux, 22.3 млн
  • Mbo Mentho, 10.3 млн
  • Benny Treskow, 14.9 млн
  • Greg Barley, 9.2 млн
  • Relajar, 13.4 млн
  • Jeff Bright Jr, 15.8 млн
  • Mayhem, 10.2 млн
  • Novo Talos, 17.2 млн
  • Advaitas, 7.4 млн
  • Caly Edwards, 4.7 млн
  • Benny Bernstein, 9.6 млн

Список можливих фейкових артистів за даними MBW. Джерело: Rahul Rumalla, Medium.com

Подібні звинувачення лунали на адресу Spotify ще 2016 року, коли компанію запідозрили у створенні штучних музикантів у інструментальних жанрах. Поза межами Spotify про цих артистів досі нічого не відомо.

Видання Music Business Worldwide тоді прокоментувало ситуацію так, що Spotify, либонь, робить це задля забезпечення якості підбірок. Однак за рік по тому у Spotify заявили, що не створюють фейкових артистів і не рекламують їх у своїх плейлистах. Основним аргументом було те, що сервіс є не правовласником, а лише майданчиком, який виплачує роялті лейблам. Утім, наявності фейкових виконавців у сервісі Spotify не заперечував.

Коменти

Олександр (6c6c6)

Маловідомий Mayhem, якого ніхто наживо не бачив? Цікав а хто ж виступав на Global East у 2010? *fixed

Олександр (6c6c6)

Дуже маловідомий Mayhem :-D https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mayhem_(band)