Сучасний світ – це без перебільшення світ смартфонів. Ми довіряємо їм своє листування, банківські рахунки й пошукові запити. Заради цього маленького чорного дзеркальця двоє осіб із трьох готові піти на ризик. Що ж такого привабливого у смартфонах, що змушує нас раз у раз перевіряти час і одразу ж забувати, котра година? Над цим питанням задумався Адам Альтер, професор маркетингу в бізнес-школі при Нью-Йоркському університеті.

Одного разу Альтер прочитав інтерв’ю Стіва Джобса, де засновник Apple розповів, що в його домі не користуються смартфонами, і вирішив розпочати власне розслідування. Науковця здивувало те, що Джобс не користується власним продуктом, на відміну від бізнесменів, які хочуть показати, що їхні товари безпечні. Плоди праці Альтера викладені у книзі «Нездоланні: Про збільшення кількості технологій, які призводять до звикання, і про бізнес, який тримає на гачку», де він описує проблеми, пов’язані із залежністю від смартфонів та шляхи, які використовують розробники додатків, щоб утримати нашу увагу.

Раніше вважалося, що залежність здебільшого пов’язана з хімічними речовинами, які містяться в героїні чи кокаїні. Сьогодні смартфони забирають більш ніж три години щодня у середньостатистичного користувача, а Snapchat вихваляється тим, що молодь заходить у додаток по 18 разів на день

Адам Альтер, професор маркетингу в бізнес-школі при Нью-Йоркському університеті

Альтер дізнався, що у вальдорфській школі, де навчаються діти топменеджерів компаній з Кремнієвої долини, їм до одинадцяти років заборонене використання будь-яких технологій. На думку науковця, сучасним технологічним продуктам вкрай бракує стоп-сигналів, як-от кінця розділу книги, останньої сторінки газети чи закінчення телепередачі.

Стрічки соціальних мереж, по суті, бездонні, а ігри не мають кінця, що затрудняє нам керування споживанням інформації. З часом від безперервного скролінгу та онлайн-ігор наш мозок починає нагадувати мозок залежних від героїну

Адам Альтер

Технологічним компаніям потрібні наші дані, щоб якомога точніше визначати, що змушує нас скролити вниз. За словами науковця, під час взаємодії зі смартфонами чи перегляді лайків під постом у Facebook мозок виробляє нейротрансмітер дофамін як і під час азартних ігор. В короткостроковій перспективі це приносить нам радість, але згодом нам потрібні чимраз більші дози дофаміну, щоб почуватися щасливими.

Коли бити у дзвони через смартфони?

Адам Альтер стверджує – якщо ви шукаєте свій смартфон, коли вам сумно, самотньо чи нудно – найімовірніше, все погано. В довгостроковій перспективі це може зробити нас менш соціальними, погіршити концентрацію та орієнтування у соціальному світі й, назагал, зруйнувати нам життя. Крім цього, Альтер виокремлює фінансові наслідки, коли люди забагато витрачають на внутрішньоігрові покупки, та наслідки фізичні. Ну бо чи часто ви бачили залежних від смартфонів людей, які займаються спортом?

Найбільшими «пожирачами часу» виявились ігри, думскролінг та стрічки соціальних мереж. Водночас всі ці речі врешті-решт роблять нас найнещаснішими. Потрібно постійно питати себе, які додатки позбавляють вас психологічного благополуччя

Адам Альтер

У деяких країнах вже діють закони, пов’язані з обмеженням екранного часу. Скажімо, в Південній Кореї є закон, що забороняє дітям до шістнадцяти років грати в онлайн-ігри з 12 до 6 ранку. 2019-го в Китаї запропонували ввести обмеження для дітей на онлайн-ігри з десятої вечора до восьмої ранку. У Франції смартфони заборонені у дитячих садках та школах для дітей віком від 3 до 15 років.

Я часто «зависаю». Що робити?

Альтер не радить радикально кидати смартфон «раз і назавжди». Натомість він вважає, що нам просто варто триматися від смартфонів трохи далі, скажімо, не перебувати з ними в одній кімнаті. На думку науковця, насамперед потрібно працювати з нашими звичками.

Візьміть за правило для всієї родини не користуватися смартфонами під час вечері, або ж не використовувати їх за годину до сну чи годину після пробудження

Адам Альтер

Крім того, науковець рекомендує використовувати додатки, які допоможуть вам відстежити час, проведений у смартфоні. Зазвичай вони показують не тільки загальний час, але й місця, де ми «зависали», що може допомогти оптимізувати використання гаджетів.

Джерело: AsiaOne

Коменти

Dmytro Shevchenko

Мені допомагає смартгодинник – смартфон десь лежить, а повідомлення приходять на годинник. Виходить, що “перевірити що там” на смартфоні можна тільки зрідка.