На щастя, сьогодні ми маємо більше інформації про COVID-19, аніж мали на початку пандемії. Соціальне дистанціювання, носіння масок у публічних місцях і вакцинація — наразі визнані найкращими запобіжниками поширення хвороби. На тлі цього може з’явитися враження, що вже скоро пандемія відступить і назавжди покине нашу планету, павши черговою жертвою прогресу біохімічних досліджень. Однак схоже на те, що ні.

Принаймні, про це заявив Стефан Бансель, виконавчий директор фармкомпанії Moderna на конференції JP Morgan healthcare. І такої думки дотримується не лише Бансель — фахівці з інфекційних захворювань та чиновники галузей охорони здоров’я також вважають, що коронавірус стане ендемічним захворюванням. Це означає, що вірус буде з нами постійно, як і решта вірусів, що викликають ГРВІ, просто не в таких масштабах, як нині.

На наш погляд, нам доведеться жити з цим вірусом вічно. Медпрацівникам доведеться постійно стежити за появою нових штаммів коронавірусу, щоб науковці встигали створювати вакцини для боротьби із ним.

Стефан Бансель, CEO Moderna

Подібну думку висловлював і головний науковий радник Британії Патрік Валанс. Він також сумнівається у тому, що COVID-19 вдасться викорінити. Найімовірніше, хвороба повертатиметься, але сезонно. У такому разі, звісно, пошук найновіших штамів і налагодження логістики для повсюдної вакцинації — пріоритет №1. До речі, ми вже розповідали як працюють мРНК-вакцини від Pfizer та Moderna.

Схоже на те, що з пошуком нових штамів затримки не буде: зовсім нещодавно науковці зі штату Огайо виявили дві нові варіації вірусу, одна з яких поширилася Колумбусом всього за три тижні. Подібні штами згодом виявили в Японії, Великобританії та ПАР. Загалом вже понад 12 країн постраждали від нової мутації SARS-CoV-2, яка знижує імунну резистентність більш ніж удесятеро, а отже, її важче буде подолати навіть вакцинованим людям.

Як наночастинки поєднуються з білками й продукують антитіла. Джерело: COURTESY OF A. COHEN VIA BIORENDER

На щастя, дослідники з Каліфорнійського техінституту працюють над універсальною вакциною проти широкого спектра родини коронавірусів. Нова вакцина може посприяти запобіганню нових епідемій. Вона складається з мозаїчних білкових наночастинок, які містять фрагменти спайкових білків коронавірусів (найважливіші «інструменти» інфікування), що у зв’язці з білками вироблятимуть імунну відповідь.

Нову вакцину тестували на мишах, і результат виявився непоганим. Антитіла реагували навіть на ті штами, фрагментів яких не було у вакцині. Інакше кажучи, імунна система навчається на різних фрагментах коронавірусу і згодом може розпізнавати навіть нові мутації. Поки що науковці вивчають загальний механізм, а їхній наступний крок — оцінка ступеня ефективності на людях.

Коменти