Численні чутки про появу нового Apple Car, що були вщухли, нині воскресли: агентство Reuters повідомляє, що 2024 року компанія планує почати виробництво власної лінійки електрокарів з передовою акумуляторною технологією. Цю інформацію в Apple ще не підтвердили, але інвестори вже б’ють на сполох і радять двічі подумати, перш ніж купувати акції Tesla.

The New York Times заявили про «повністю автоматизовані автомобілі на стадії випробувань – вони їздять по обмежених маршрутах в закритому середовищі»&

Позаяк Apple вже не один рік «збирається» почати виробництво власних автомобілів без особливих успіхів, початок нової ери електрокарів від купертінівців – річ сумнівна. Однак створення лінійки нових автомобілів – процес надзвичайно складний, а особливо тоді, коли передбачається впровадження найсучасніших технологій. Ніхто не здивується, якщо Apple все-таки запустить виробництво свого транспорту, адже впродовж багатьох років компанія тільки те й робила, що влаштовувала революції у світі технологій.

Не забуваймо й того, що Apple є однією з найдорожчих передових компаній сучасності, котрій зарано виходити з гри. 

Історія нереалізованого

Про ідею створення автомобілів Apple громадськість почула на початку 2015-го, коли The Wall Street Journal оприлюднила плани Купертіно скласти конкуренцію Tesla. Видання зазначило: проєкт “Titan” Тім Кук затвердив ще 2014-го. Проте сам задум з’явився набагато раніше – Стів Джобс розглядав створення автомобілів Apple ще 2008 року. Тоді виробництво електрокарів було новинкою, адже компанії, зокрема Google та Uber, розробляли самокерований транспорт. Усім відомо, що на проєкт такого типу потрібно багато часу та грошей – що, безперечно, є в Apple. Уже нібито тисяча працівників залучена до роботи. Apple, як не дивно, відмовляється від будь-яких коментарів.

До кінця 2016 року, щоправда, ходили чутки про те, що Apple планує випускати не власну лінійку електрокарів, а працює над технологією автоматизованої системи управління, яку впроваджуватимуть інші виробники. Навіть при таких розкладах Apple досягла певного успіху: The New York Times заявила про «повністю автоматизовані автомобілі на стадії випробувань – вони їздять по обмежених маршрутах на закритій території».

Існують ще досить вагомі докази про створення «чогось безпілотного» в Apple: 2017 року компанія отримала дозвіл від Каліфорнійського департаменту автомобільного транспорту на випробовування технології самокерування. За словами Кука, приблизно в цей час компанія працювала над її програмним забезпеченням. А 2018-го демоверсію автомобіля Apple (виробництва Lexus) збив інший транспортний засіб, керований людиною, що підтверджує чутки про технологію самокерування Apple. А проте надія на Apple Car помирає останньою, і багато Інтернет-ресурсів підживлюють цікавість до потенційної новинки компанії.

Apple Car = “Titan”?

На початку 2019-го здавалося, що ініціатива Apple вичерпалася: компанія звільнила 200 працівників з проєкту “Titan”, хоча пізніше, у червні, Apple придбала стартап, пов’язаний з технологією самокерування. Окрім того, компанія почала втрачати інтерес до безпілотного транспорту: демо-автомобілі проїхали набагато менше кілометрів 2019-го, аніж це було роком раніше.

Хоча протягом 2020 року надходили повідомлення про те, що Apple відродила плани з виробництва власних автомобілів – в блозі Apple Insider говорять про те, що компанія сумлінно оформила патенти на все, починаючи від моторів і закінчуючи вікнами, котрі вміють самостійно тонуватися – останні матеріали агентства Reuters є, мабуть, найімовірнішими з усіх. Вони також містять інформацію про те, що Apple використовуватиме власну технологію самокерування і складатиме свої автомобілі, об’єднавши два етапи проєкту «Titan» в один продукт. На нього доведеться чекати ще 4 роки.

За деякими джерелами, проєкт "Titan" затвердив сам Тім Кук ще 2014-го.

Reuters повідомляє, що Apple хоче додати щось нове до вже наявних технологій і зробити акумулятори до електрокарів дешевшими та ефективнішими. Один з учасників проєкту описав роботу над продуктом, як над чимось суперінноваційним. Можливо, ми вже бачили перші результати праці над новими акумуляторами в iPhone 12 чи iPad Pro, які мають лідарні датчики. Вони, згідно з попередньою інформацією, використовуються і в безпілотних автомобілях для створення карти місцевості та виявлення найближчих об’єктів.

Інформація, хоча і не підтверджена, вплинула на громадськість. Попри те, що деякі аналітики ніяк не хотіли визнавати існування Apple Car, акції Lidar і купертінівців виросли. Tesla, яка, ймовірно, складатиме найбільшу конкуренцію Apple Car, тоді переживала не найкращі дні. Ілон Маск, з іншого боку, не виглядав надто засмученим. Він також зізнався, що намагався продати Теслу компанії Apple, але Кук не був у цьому зацікавлений.

Звичайно, будь-які твердження про майбутнє Apple варто сприймати критично, адже сама компанія відмовляється від коментарів на цю тему.

Коменти