Європейський Союз планує стати екологічно нейтральним до 2050-го і щоб досягти цієї мети, в середині цього року вчені-кліматологи запустять проєкт «Пункт призначення – Земля». Його завданням є створення якомога детальнішої цифрової копії нашої планети, на яку піде не мало не багато – 10 років. Про це інформує ETH Zurich.

«Двійнику» планують згодувати гігантські масиви даних про клімат та погоду в усіх без винятку куточках Землі. Передбачається, що, крім даних про погоду, до програми завантажать інформацію про діяльність людини: управління водними ресурсами, виробництво енергії та викиди парникових газів, а також про фізичні процеси, які відбуваються всередині нашої планети, як-от рух тектонічних плит.

Навіщо?

Головною метою проєкту є допомога політикам в ухваленні рішень. Інформаційна система дозволить розробляти й тестувати різні сценарії, перш ніж вводити їх у дію. Науковці вважають, що це стане в пригоді політикам.

Наприклад, ви плануєте побудувати двометрову дамбу десь у Нідерландах. Наша система зможе передбачити, чи витримає ваша дамба очікувані кліматичні зміни, які мають відбутися до 2050 року

Пітер Бауер ініціатор проєкту

Рушіями проєкту є Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (ЄЦСПП), ЄКА та Європейська організація супутникової метеорології (ЄОСМ). Усі вони співпрацюватимуть зі Швейцарським федеральним технологічним інститутом у Цюриху, у чиєму віданні перебуває один із двох швейцарських суперкомп’ютерів.

Цифровий двійник також планують використовувати для стратегічного планування постачання прісної води та харчових продуктів чи будівництва сонячних і вітрових електростанцій.

Як це працюватиме?

Досить довго вчені застосовували різні підходи в кліматичних та метеорологічних моделюваннях. У кліматичних моделях, ми спираємося на велику кількість фізичних процесів, нехтуючи, однак, незначними подіями. Під час моделювання погоди в конкретному регіоні незначні й локальні події ставали центральним об’єктом досліджень.

Передбачається, що цифровий двійник зможе об’єднати кліматичні та метеорологічні моделювання і в такий спосіб детально показати нашу планету. Тож «Пункт призначення – Земля» може стати такою собі міні «теорією всього» для моделювання клімату.

За оцінками науковців, для належного функціонування проєкту потрібно до двадцяти тисяч потужних графічних процесорів, що, безумовно, збільшить навантаження на країни, які хочуть позбутися парникових викидів до 2050 року.

Також читайте: Моделювання Всесвіту TNG50: від Великого вибуху до сьогодення

Коменти