Зелений водень — один з найкращих ресурсів для людства, яке хоче прожити ще років з 70. Видобуваний з відновлюваних джерел енергії, він може стати (майже) ідеальною заміною нафті, газу та вугіллю. Від легкої промисловості до виробництва цементу чи сталі — він має потенціал значно скоротити наші викиди в атмосферу і декарбонізувати цілі індустрії.

Утім, його занадто дорого виробляти. Але ізраїльський стартап H2Pro створив принцип, за яким зелений водень можна буде отримувати за ціною в долар за кілограм. На таку вартість не очікували раніше 2050 року.

Цінові прогнози на зелений водень від BloombergNEF у Hydrogen Economy Outlook.

Здавалося б, обіцяти — не значить женитися. Утім, компанія Hyundai, фонд Білла Гейтса та гонконзький мільярдер Лі Кашина все ж таки повірили у проривну ідею стартапу. Сукупно H2Pro сьогодні має 22 мільйони доларів на те, аби вивести технологію з лабораторних зразків до промислових прототипів.

Сам принцип роботи досить простий: розщеплюючи воду, електроенергія відокремлює атоми водню від кисню, і таким чином утворюються відповідні гази.

Вже за кілька років стартап обіцяє зелений водень за ціною в один долар за кілограм, але поки їхні потужності здатні виробляти тільки 100 грамів водню на день. Зрештою, H2Pro грає «на перспективу»: попит на водень у світі зростає. Одні лиш Сполучені Штати прогнозують попит у 41 мегатонну водню на рік, себто в чотири рази більше, аніж зараз.

Наразі єдиними конкурентами ізраїльського проєкту є канадці, що силами німецького концерну Thyssenkrupp (який виграв грант) будуватимуть завод з виробництва екологічно чистого водню. Щорічне постачання обіцяють на рівні 11 тисяч тонн, а повноцінний запуск заплановано на кінець 2023 року.

Коменти