Якщо ви читали наш матеріал про геотермальні електростанції, ви напевне знаєте про перспективи та переваги цієї галузі. Якщо ж ні, дозвольте їх швидко окреслити. Почнімо з того, що всередині Землі є гаряче ядро, з якого можна видобувати електроенергію: не з самого ядра, а з потоків пари, які від нього йдуть.

Геотермалка — це круто з двох причин. По-перше, вона практично невичерпна. Тобто вичерпна, але настільки ж, наскільки вичерпним є палання Сонця. Шансів, що енергія тепла Землі затухне у найближчі сотні мільйонів років — немає. По-друге, геотермальні станції майже не залежать від умов навколо, часу чи пори року. Додайте до цього всього ККД під 80% — вчетверо вищий за сонячні панелі — і отримаєте найперспективнішу галузь альтернативної енергетики.

Заради справедливості зазначимо, що геотермальні джерела все ж таки потребують високої вулканічної активності, а всі інші варіанти (на кшталт енергії гарячого каміння) віддають майже всю енергію на обслуговування своєї ж потужності.

Та от на сцені з’явився стартап Eavor — геотермальна станція, яка після запуску не витрачає додаткової енергії на самообслуговування. Суть досить проста: гаряча вода йде вгору, холодна вниз. Тунелі Eavor ведуть до надр Землі (там гаряче), а паралельні тунелі, прокладені горизонтально, нагрівають воду. Згодом вони поєднуються і підіймаються вгору.

Геотермальні генератори з низькою ентальпією використовують ефект термосифона для циркуляції рідини без втрат енергії при накачуванні. Фото: Eavor

На поверхні тепло використовують одразу: опалюють приміщення або конвертують в електроенергію. Охолонувши, вода вирушає на новий цикл, не витрачаючи зайвої енергії.

Попри «стартапність» та амбітність проєкту, компанія запевняє, що може генерувати електрику в промислових масштабах (для 16 тисяч домівок), ще й задешево. Собівартість такої енергії становитиме п’ять центів за кВт*год, що досить дешево як порівняти з іншими відновлюваними джерелами енергії.

Реальний робочий прототип Eavor. Фото: Eavor

Eavor вже має робочий прототип у Скелястих горах — з тунелями у 2,4 та 2 кілометри по вертикалі та горизонталі. Вже понад рік все циркулює самостійно, завдяки чому проєкт залучив нові інвестиції. Нафтові гіганти BP та Chevron вклали 40 мільйонів доларів у комерціалізацію геотермального проєкту на промисловому рівні.

Коменти