NFT — від англійського non-fungible token (невзаємозамінний токен) — це технологія, яка може перевести будь-яку взаємодію «в цифру». Щоб зрозуміти фішку його «невзаємозамінності», почнемо з азів: розберемося у понятті взаємозамінності та токена.

Взаємозамінність — це природний стан деяких речей. До прикладу, ваша кохана людина чи домашня тварина — незамінна, а от гривня в кишені (чи в донейті на якісний український контент) цілком собі замінна іншим такими ж гривнями.

Токен — це одиниця обліку в проєктах, щось на кшталт акцій на фондовій біржі. Токени працюють у блокчейн-системах, які децентралізовано зберігають дані різного штибу: від історії листувань до банківської інформації. На основі блокчейну почали з’являтися криптовалюти — Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin тощо.

Та от біда: більшість біткоїнів є взаємозамінні, тобто одна «монета» не відрізняється від іншої, і токени на ній просто замінюються. І тут на сцені з’являється NFT — невзаємозамінний криптоактив, де токени незмінні раз і назавжди. Саме тому NFT можуть зв’язуватися з будь-якими речами — від картин Шевченка до гнівного коментаря у Twitter.

У невзаємозамінному токені (НТ) міститиметься вся інформація про об’єкт, себто це буде таке собі ексклюзивне право. Тож, прив’язавши NFT до документів на вашу квартиру і програвши токени у казино, ви програєте не лише їх, але й саму квартиру.

Та не поспішайте сумувати, в НТ є й позитивний бік: дані про товар та історії операцій завжди доступні та перевірені, а отже, ваша продана хата, принаймні, не дістанеться якомусь ватажку незаконної «ДНР».

Щоправда, токенізація фізичних товарів — це все ще складно. З цифровими усе досить просто: відеоігри, віртуальні лахи чи пісні — усе можна NFTокенізувати.

Уявімо, що Філ зробив чергову гіфку. Вона розійшлася мережею і навіть потрапила в новини. Та от біда — тепер її на свій лад переробляють різні горе-митці, спотворюючи сенс і порушуючи авторські права. На щастя, Філ заздалегідь створив для своєї гіфки NFTокен, завдяки якому можна визначити, що він — її творець і перший власник.

Потенціал NFT виходить далеко за межі гіфок — ви можете передавати онлайн зброю, мапи чи навіть персонажів з гри в гру, маючи їхній NFT. Те саме працюватиме і з авторським правом. Уявімо, що ви намалювали крутезну картину, яка почала ширитись мережею: тепер вона в кожному тематичному пабліку чи групі, а на Aliexpress вже з’явилися відповідні принти на футболку.

Так от, коли торговельні майданчики почнуть перевіряти продавців на власність, єдиним кінцевим власником визнають саме того, хто має NFT вашої картини. Подібні майданчики, на кшталт Superrare, Niftygateway чи Zora вже активно розвиваються. А на Rarible ви можете створити власний NFT. Схожим чином працює Youtube Content ID, де гроші за використання музики у будь-якому відео отримує виключно її офіційний власник.

Цифровий колаж від Beeple, піонера NFT-мистецтва. Нещодавно проданий за $69,4 млн.

Розуміємо, всі ці концепти виглядають дивно і по-новому, особливо для покоління dial-up модемів і кнопкових телефонів. Утім, цифрова культура та ІТ-індустрія щодекади роблять квантовий стрибок, переосмислюючи саму суть інформації.

І хтозна, можливо, у недалекому токенізованому майбутньому NFT стане такою ж нормою, як і штрих-код на шоколадному батончику.

Коменти