Всесвіт розширюється ще швидше 🌌

Останніми декадами з’являлося багацько теорій про те, наскільки швидко розширюється наш Всесвіт. Нещодавно науковці застосували новий принцип оцінки швидкості та виявили, що наші поточні дані не відповідають прогнозам.

Відразу ж після Великого вибуху 13,8 млрд років тому, Всесвіт почав розширюватися зі швидкістю 73,3 км / с / мегапарсек. Це більше, аніж усі попередні показники тому, ймовірно, фундаментальні теорії потрібно переглянути.

ШІ самостійно синтезує антибіотики 💊

Хоч пандемія заполонила всі радари, людство не позбавилося іншої серйозної загрози — супербактерій, себто тих, що стійкі до антибіотиків. Хай як смішно це звучить, але для захисту від супербактерій потрібні нові антибіотики, однак їхня розробка буде тривалою і дорогою.

На щастя, команда IBM Research доручила цей проєкт штучному інтелекту, який менш ніж за 2 місяці видав рецептуру двох нових препаратів. Їх вже протестували на лабораторних тваринах і визнали досить перспективними.

Маски — це круто, але… 😷

…не дуже екологічно. Нове дослідження аргументовано припускає, що велетенська кількість одноразових масок у довгостроковій перспективі добряче забруднить довкілля.

Річ у тім, що матеріали, які використовуються для виготовлення деяких масок, можуть розпадатися на частинки мікропластику, про небезпеку якого ми вже писали. Тож мікропластик з маски на обличчі за деякий час потрапить і до шлунка — через повітря, їжу або сторонні предмети.

Deepfake не пройде 🤖

Американські дослідники запропонували новий метод, який відрізнятиме діпфейковий знимок від справжнього. Він базується на порівнянні віддзеркалень в очах людини: в реальних фото вони майже ідентичні, а у діпфейкових — різняться в кожному оці.

Зображення реальних (верхні) і діпфейкових (нижні) оченят.

Наразі технологія працює зі знимками портретного типу та добрим освітленням. Там, де відбиття на фото немає, алгоритмам не вистачає даних для виявлення підробки. Ба більше, алгоритм порівнює знимки попіксельно, але не «бачить» форму всього віддзеркалення, тобто не зовсім якісно працює над завданням.

Коменти