Пошуковик Google видалив зручне для клієнтів свого браузера розширення ClearURLs, що прибирало з результатів пошуку мітки, за якими можна простежити, які саме сторінки відвідувала людина.

Розробник цього додатку Кевін Руберт опублікував детальну історію про видалення у пості на GitHub. Там він каже, що у Google пояснили свої дії тим, що додаток порушує правила вебкрамниці та має зайвий доступ до буфера обміну.

Зазначимо, що розширення працює для Firefox та Chrome вже два роки.  

Нарікань з боку “вогняної лисиці” ще не було. У цьому браузері ClearURLs користується 55 тисяч осіб.

Кевін Руберт у своїй публікації зазначає, що додаток заважав бізнес-моделі Google та не давав стежити за деякими діями користувачів. Він додав, що користувачі, які встановили додаток раніше, зможуть ним користуватися, але без оновлень.

Крім того, розробник ClearURLs виклав детальну інструкцію для користувачів Chrome, як поставити розширення вручну. Руберт надав посилання на GitHub зі всіма файлами, які можна встановити за допомогою tools developer. Є також інший спосіб – перейти на Firefox.

Ми вже розповідали, що китайські програмісти незаконно отримали доступ до даних користувачів месенджера Line. Це месенджер з майже 190 мільйонами користувачів, з яких приблизно половина — японці. Уряд Японії почав розслідування цієї справи.

Оновлення 26.03.2021: сьогодні плагін знову став доступним. Автор прибрав з необхідних вимог доступ до буферу обміну, після чого отримав листа від Google, що тепер плагін не порушує правил. Додаток знову з’явився у магазині додатків.

Коменти