23 березня на Youtube опублікували класику українського кінематографа у якості 4К. Це надчітка роздільна здатність, що дозволяє переглядати фільми на великому екрані без втрат якості. Першим у мережу виклали фільм “Пропала грамота”, знятий на кіностудії імені Довженка 1972 року.

Автор зацифрування стрічки – Іван Веретянников, дизайнер ігор. Наприклад, раніше він працював над створенням легендарної гри STALKER. Він опублікував фільм у себе на каналі. Вихід стрічки було анонсовано раніше у Твіттері:

Протягом першої доби фільм набрав уже майже 10 тисяч переглядів. Переглянути кіно в 4К можна тут:

Ініціативу Івана підтримав користувач Geek у Твіттері. Він написав, що почав обробку в 4К-форматі легендарної комедії “За двома зайцями”, знятої 1961 року. Geek працює зараз над оригінальною версією стрічки, яка мала ще тоді вийти українською мовою, але через заборони була перекладена російською.

Порівняйте якість відео. Ліворуч оригінал, праворуч - цей же фрагмент після обробки

Порівняйте якість відео. Ліворуч оригінал, праворуч – цей самий фрагмент після обробки

Широкому загалу фільм з оригінальною звуковою доріжкою українською мовою став доступним лише 2013 року. Це була свого роду прем’єра, бо кіно загубилося й було дивом знайдене у Маріупольському фільмофонді. Geek виклав у своєму Twitter частину фільму і готує до публікації повну версію:

https://twitter.com/geekxua/status/1373727120611012609

Geek розповів Tokar.ua, що на цей крок його надихнула робота Івана над “Пропалою грамотою”. Він додав, що процес зацифровування вимагає багато часу:

Спало на думку випустити “За двома зайцями”, бо побачив, що Іван це робить. Я обрав саме цей фільм, бо я його дуже люблю, до того ж ретушовану версію з оригінальною озвучкою, що була знайдена лише кілька років тому, майже ніхто не бачив. Рендеринг 15 хвилин відео триває 4-5 годин. До купи я ті частини ще не ліпив, тому не знаю, скільки часу ще буде потрібно

@Geek

Наразі, в Twitter в Ivan Veretiannikov вже з’явився анонс “Вія” у 4К:

Зі свого боку Geek теж анонсував низку картин у 4К.

Хочу перебрати те, що є на толоці, та повторити це з іншою класикою. Мабуть, “Тіні забутих предків”, “Анничка”, “Камінний Хрест”, “Захар Беркут” та інші

Додав він для Tokar.ua

Подібна ініціатива має на меті повернути до життя класичні шедеври українського кінематографа, щоб їх могла відтворювати сучасна техніка.

Метою цього всього є реанімування фільмів, бо в поточній якості їх вже досить важко дивитися на сучасних телевізорах, а хотілося б

@Geek

Читайте також: Нова українська музика за лютий

Коменти

ЯЯ

ЩОб вони всі ВДАВИЛИСЯ. Злодії. Краденим в українського народу барижать, тварство свиняче.

фантом

вже недоступні?

Назар Токар

Поки що так, бо атворські права

Андрій

Вже подивився. Якість вогонь! Чудова робота!