Ірландські дослідники виявили, що дані зі смартфонів Apple та Google надходять до виробників ледь не що п’ять хвилин. Навіть коли ви цими пристроями не користуєтеся.

У цій ситуації холівар щодо iOS та Android не має сенсу — обидві ОС однаково «зливають» інформацію.

А ось якщо йдеться про обсяг конфіденційних даних — то пристрої Google збирають їх помітно більше: що 12 годин Google Pixel надсилає 1 мегабайт даних, а iPhone лише 52 кілобайти (наведено показники для неактивних смартфонів).

Обсяг даних, завантажених на сервери Google та Apple (a) протягом першого запуску після скидання заводських налаштувань та (b) з неактивного пристрою.

Серед даних, які надсилаються, деталі по SIM-карті, серійний номер, IMEI, MAC-адреса роутера та номер мобільного телефону. І тут ми знову маємо дилему. З одного боку, смартфони мають збирати певні дані, щоб у нас працювали фоточки на iCloud і звіти у Google Drive. З іншого — коли ми використовуємо смартфон просто як апарат для стільникових дзвінків, такі обсяги передачі даних виробникам видаються надмірними.

Фахівець із розробки програмного забезпечення Іван Климчук пояснив у коментарі Tokar.ua, що телефон має час від часу зв‘язуватись з сервером, надсилаючи дані про свій поточний стан щоб коректно працювали служби push-сповіщень, сервіси типу find my phone. Також, це можуть бути діагностичні дані, якщо користувач погодився брати участь у програмі покращень.

Співавтор дослідження, професор Лейт, зазначає, що пристрої збирають і надсилають дані не лише про себе, а й про смартфони поблизу: зокрема, MAC-адреси пристроїв, під’єднаних до одного й того ж роутера.

Коротко кажучи, алгоритми Apple можуть точно «знати», чи ви в кафе з колежанкою, чи вдома з дітьми.

Відмовитися від передачі цих даних ви, як користувач і покупець, не можете. Коментуючи ситуацію, представники Google зазначили, що це просто алгоритм роботи смартфонів, і ця інформація ніяк не пов’язана з персональними даними людей на кшталт історії браузера, покупок чи пошукових запитів. На момент публікації статті в Apple не прокоментували дослідження.

Коменти