Торік Шотландія майже повністю забезпечила власні потреби в електроенергії, користуючись відновлювальними джерелами. Дані організації Scottish Renewables свідчать про те, що 2020 року 97,4% шотландської електрики було вироблено без викидів парникових газів до атмосфери.

Здавалося б, це великий успіх, однак виявилось, що країна не виконала власну мету: 2011-го керівництво країни зобов’язалось повністю «озеленити» електроенергетику до 2020 року. На той час її частка становила лише 37%, а решта видобувалася спаленням викопного палива.

Нафтогазовий сектор донині дає шотландській економіці 11 млрд прибутків щороку, що втричі перевищує прибутки від відновлювальної енергетики. 

За повідомленням організації Scottish Renewables, за останні 10 років шотландська відновлювальна енергетика зросла втричі. 2019 року в країні запустили першу у світі плавучу вітроелектростанцію. Сьогодні виробленої електрики вистачає для семи мільйонів домогосподарств.

Мета Шотландії – боротьба з кліматичними змінами – стала гігантським стимулом для «зеленої енергетики».

Клер Мак, виконавча директорка Scottish Renewables

За даними Клер Мак, «зелені» енергетичні проєкти щороку зменшували викиди вуглецю на десятки тонн. Крім цього, вони забезпечили роботою майже сімнадцять тисяч осіб і збільшили прибутки багатьох громад.

Шотландське керівництво поставило чи не найамбітнішу мету, як порівняти з іншими країнами: досягти нульових викидів вуглецю до 2045 року. Очікується, що до 2030-го відновлювальні джерела енергії забезпечуватимуть 50% потреб електроенергії, опалення і транспорту.

Транспортна сфера та опалення споживають половину усієї енергії, однак на них припадає і більш ніж половина від усіх викидів. Сьогодні лише 6,5% тепла вироблено за допомогою відновлювальних джерел енергії

Клер Мак, виконавча директорка Scottish Renewables

Саудівська Шотландія

Колись глава шотландського уряду Алекс Салмонд заявив, що Шотландія може стати «Саудівською Аравією зеленої енергетики». Все тому, що країна є однією з найвітряніших у світі. А з огляду на те, що Шотландія з трьох сторін оточена морем, місць під плавучі електростанції їй точно не бракуватиме.

Щоб досягти амбітної мети, шотландцям потрібно розв’язати дві проблеми. По-перше, слід знайти спосіб транспортувати електроенергію на далекі відстані. По-друге, через те, що вітри самі собою вітряні, країна потребує систем збереження енергії, схожих на ті, які Тесла побудувала в Австралії.

Окрім вітру, країна має гарні перспективи з використання енергії припливів. Довжина шотландської берегової лінії вчетверо перевищує українську, а завдяки порізаності узбережжя може стати підхожим для розміщення підводних турбін. Знову ж таки, все зводиться до недосконалості сучасних технологій.

Коменти