Samsung із 30 березня почав автоматично інсталювати на смартфони російських користувачів додатки «Яндекса». Встановлені програми не можна видалити з телефона.

У російських власників смартфонів на операційній системі Google Android після останнього оновлення почали з’являтися такі сервіси, як «Яндекс.браузер», «Яндекс.Диск» і «Яндекс.Карти». Це пов’язано із законом РФ про обов’язкове встановлення російського програмного забезпечення, що має набути чинності 1 квітня 2021 року. До того ж ці додатки неможливо видалити.

Навіщо користувачам ці додатки, незрозуміло, але ми припускаємо, що вони використовуються для збору інформації про власників смартфонів та їхню активність в інтернеті. 

За пару днів до активації такої ІТ-реформи у російських користувачів Samsung після оновлень ПЗ вже автоматично встановились ці додатки.

На сайті Мінцифри РФ вказано, що вимога попередньо встановлювати російське ПЗ на гаджети поширюється на пристрої, виготовлені після 1 квітня 2021 року. Але компанія Samsung вирішила встановити додатки «Яндекса» одразу на телефони, планшети, комп’ютери та смарттелевізори, створені раніше. У концерні це пояснили технічними причинами та запевнили, що додатки все ж таки можна видалити або принаймні прибрати з робочого столу смартфона.

До чого тут Україна

Попри 7 років офіційно невизнаної війни з РФ, чинні санкції та заборону низки постачань, до України все одно потрапляє чимало товарів із Росії. Ба більше, за даними Державної митної служби України, наш східний сусід посів третє місце за імпортом та експортом за 2020 рік.

Місця за імпортом розподілилися наступним чином:

  1. Китай — $8,3 млрд,
  2. Німеччина — $5,1 млрд
  3. Росія — $4,6 млрд.

Експортні партнери України виглядають наступним чином:

  1. Китай — на $7,1 млрд,
  2. Польща — на $3,3 млрд,
  3. Росія — $2,7 млрд.
Імпорт та експорт України 2020 року. дані Державної митної служби України

Імпорт та експорт України 2020 року. дані Державної митної служби України

Наразі це тільки офіційна інформація. Окремих даних щодо постачання електронних пристроїв від сусідів немає, як немає й даних щодо кількості програмного забезпечення РФ на них.

Що робити

Ми радимо при покупці смартфонів, особливо вживаних, звертати увагу на наявність на них російського ПЗ. Якщо ви бачите програми серії Яндекс, Mail.ru, Maps.me, Однокласники або інші, і видалити їх неможливо, то з великою ймовірністю, ви тримаєте в руках напівлегально завезений до України російський смартфон. Намагайтеся їх уникати.

  • Компанія Яндекс офіційно зареєстрована в Нідерландах, вона має представництва в РФ, Туреччині, Німеччині, Швейцарії, США, КНР та Білорусі.

Читайте також: Чому російська Вікіпедія досі популярна в Україні.

Коменти

Ігор

Дякую за статтю