Якщо ви вважаєте, що відеомітинги менш ефективні в роботі, ніж звичайні аудіодзвінки, то ви маєте рацію. Нещодавні дослідження показали, що аудіодзвінки ефективніші за відеозв’язок. Виявилося, що відеозустрічі не дозволяють синхронізувати роботу віддалених працівників так само ефективно, як це роблять звичайні дзвінки без відео.

Дослідники з бізнес-школи Теппер університету Карнегі-Меллон та Департаменту комунікації Університету Каліфорнії досліджували здатність групи людей розв’язувати різні проблеми, простими словами – колективний інтелект. Група науковців вивчала, яку роль у його розвитку грають так звані “синхронні невербальні сигнали”.

Як працює візуальна та просодична синхронізація

Існує багато форм синхронізації. У цьому дослідженні фахівці розглядали випадки двох або більше “вирівняних” невербальних форм поведінки. Під час розмови між двома людьми, вони по черзі діляться своїми думками, а невербальні підказки – це те, як вони встановлюють, коли час замовкнути й слухати. Або навпаки.

Вчені встановили, що така синхронізація сприяє розвитку колективного інтелекту та підвищує ефективність розв’язання проблем. Дослідники не мають жодних підстав вважати, що спілкування з відео працює краще за аудіо.

Вчені зосередились на двох формах: синхронізації виразу обличчя та просодичній синхронізації.

Просодія – це вчення мовознавства, яке досліджує мелодику, відносну силу вимови слів та їхніх частин, співвідношення відрізків мовлення за довготою, загальний темп мовлення, паузи, загальне темброве забарвлення тощо. Себто зосереджується на звукових акцентах розмови.

Синхронізація виразу обличчя досить проста і включає сприйняття руху рис обличчя. Просодичний синхрон, навпаки, фіксує інтонацію, тон, стрес і ритм мови.

Спочатку дослідники вважали, що із застосуванням комплексного підходу до праці (відео та аудіо) люди працюватимуть ефективніше, але це не так. З відсутністю візуального навантаження ефект колективного інтелекту досягався набагато швидше.

Як робили дослідження

Під час дослідження вчені зібрали 198 осіб та розділили їх на 99 пар. 49 з них утворили першу групу, що користувалася відео без звуку. Інші 50 пар користувалися відеодзвінками зі звуком. Під час 30-хвилинної сесії кожна пара виконала по шість завдань, де треба було разом розв’язувати задачі й таким чином тестувати колективний інтелект.

Група користувачів відео досягла певного рівня ефективності, синхронізуючи вираз обличчя співрозмовника. Дослідники встановили, що просодична синхронізація допомагає швидше розв’язувати задачі, незалежно від того, чи користується група відео, чи ні.

Несподівано вчені виявили, що відео у спілкуванні обмежувало здатність пар досягати рівності в мовленні. Інакше кажучи, відеоконференції можуть обмежити синхронність роботи й тому зашкодити колективному інтелекту.

Взаємодія голосом здатна покращити роботу

Під час спілкування голосом співрозмовники передають емоції та різні сигнали як невербально (зоровий контакт), так і вербально: змінюючи гучність або швидкість розмови. Вчені припускають, що візуальні невербальні сигнали дозволяють деяким співрозмовникам домінувати в розмові. Дослідження показали, що групи без відеодзвінків добре синхронізують свої дії, а відсутність відео допомагає їм краще регулювати перебіг розмов.

Отже, щоб ваші дзвінки були ефективнішими, треба вимикати відео.

Коменти

Макси

Не зовсім зрозумів місце, де дзвінки зі звуком і без звуку, бо встаті якби про відсутність відео.