Астрономи виявили найшвидші відомі на сьогодні коричневі карликові зорі. Вони обертаються навколо своєї осі зі швидкістю у сотні тисяч кілометрів на годину. Таке обертання може з часом розірвати їх на шматки. Керівниця дослідження, аспірантка фізики та астрономії Західного університету Меган Таннок вважає, що дослідники виявили межу швидкості обертання коричневих карликів.

Вчена з групою астрономів Західного університету в Канаді впевнені, що знайшла найшвидші за обертанням маленькі зірки.

Попри активні пошуки, проведені нашою командою, ми не виявили подібної швидкості обертання у жодного іншого з відомих коричневих карликів

Додала Меган Таннок

Три знайдені небесні об’єкти позначені як:

  1. 2MASS J04070752 + 1546457,
  2. 2MASS J12195156 + 3128497
  3. 2MASSJ03480772−6022270

Вони мають швидкість обертання на рівні 350 тис. км на годину. Це вдесятеро швидше, ніж у звичайних відомих нам зірок-карликів, які зазвичай роблять повний оберт за 10 годин. 

Під час дослідження астрономи користувалися телескопом Spitzer Space, який належить NASA. Свої висновки вони підтверджували, використовуючи телескопи Gemini North на Гаваях та Magellan Baade Інституту Карнегі в Чилі.

Для того, щоб виміряти обертання карликів, вчені відстежували зміни у виділеному світлі, спричинені ефектом Доплера, коли світло переміщується вгору або вниз за кольоровим спектром, залежно від швидкості – і зіставили ці зміни з рухом зірок за допомогою комп’ютерної моделі.

Коричневий карлик, відомий також, як “невдала зірка”, утворюється, коли зорі не можуть зібрати достатньо маси, щоб викликати ядерні реакції, які перетворили б їхні ядра з водню на гелій.

Меган Таннок та її колега Станімір Метчев розповіли, що під час дослідження вони користувалися погодними особистостями маленьких зірок. Коричневі карлики, як і планети з атмосферою, можуть мати великі шторми, що впливають на їхню видиму яскравість. Адже завдяки таким коливанням яскравості можна виміряти частоту обертання об’єкта.

Читайте також про те, що ми не перша цивілізація у Чумацькому Шляху, просто інші давно вимерли.

Коменти

Супер

З такою б швидкістю літати! До Місяця за годину, до Марса трохи більше ніж за місяць.