За останнє десятиліття смартфони буквально перевернули наше життя і сьогодні смартфон – це те, що ми вперше бачимо зранку та востаннє перед сном. Однак дедалі більше вчених пов’язують поширення поведінкових та психопатологічних розладів саме зі зростанням їх використання.

Поки залежність від смартфона не відносять до адикцій, але це питання активно обговорюється у науковому світі. Дослідження показують: люди, які й сусіда не відвідають без свого гаджета, проявляють менше інтересу до стосунків з іншими людьми. Тобто із залежністю від смартфона шанси на відвідини сусіда теж зменшуються. Палкі любителі гаджетів загалом менш продуктивні, більш депресивні та мають проблеми з навчанням.

Якщо в таких людей забрати смартфон – вони стають тривожними і їхній організм починає виділяти гормони стресу.

Надмірне використання смартфонів також пов’язували з порушеннями сну та сильною втомою вдень, однак цим даним бракувало підтвердження. Наукове видання Frontiers in Psychiatry опублікувало нове дослідження, присвячене впливу смартфонів на наш сон, яке дозволяє заповнити деякі прогалини.

Смартфони та сон

Британські науковці опитали студентів та працівників Королівського коледжу в Лондоні, використовуючи Піттсбурзький індекс якості сну. Індекс включає питання, які допомагають визначити суб’єктивну якість сну, його затримки, тривалість та ефективність. Крім цього, дослідники запитували, як учасники експерименту оцінюють власні “стосунки” зі смартфонами.

Результати показали, що 61% молодих людей мав проблеми зі сном, а 39% мали яскраво виражену залежність від гаджетів. Ба більше, 53% учасників користувались телефоном понад п’ять годин на день і лише 20% проводили зі смартфоном менш ніж дві години щодня.

Вчені нарешті змогли довести чіткий зв’язок між активним використанням смартфонів та проблемами зі сном. Виявилось, що смартфонозалежні на 41% частіше згадували про поганий сон. Натомість люди, що тримають смартфон в руках не більш ніж дві години щодня, таких проблем не озвучили.

Інші фактори, пов’язані із залежністю від смартфонів, включали також вік: серед учасників віком від 26 років шанси потрапити в пастку залежності зменшувались на 47%. Науковці простежили й етнічну приналежність: азійці виявились залежнішими від смартфонів, як порівняти з європейцями.

Крім того, час, коли учасники користувались смартфонами, також впливав на ризик розвитку залежності: ті, хто користувався своїми смартфонами о першій ночі або пізніше, мали вчетверо більші шанси «підхопити» залежність. Під час дослідження з’ясувалося, що люди із залежністю від смартфонів часто докладають більше зусиль і використовують більше стратегій для зменшення часу перед екраном.

Наші щоденні спроби обмежувати використання смартфонів можуть бути першою ознакою того, що  ми надто вже до них звикаємо.

Варто зауважити, що дані, на які спираються вчені, подавалися піддослідними самостійно, а науковці не проводили подальших досліджень медичного стану учасників експерименту. Це означає лише одне: масштабні відкриття з розуміння самих себе та впливу смартфонів на наше життя ще попереду.

Читайте також, що таке тест Роршаха.

Коменти