Навесні 2021 року країни ЄС почали повідомляти, що протягом кількох тижнів після щеплення AstraZeneca у деяких вакцинованих розвинулася тромбоцитопенія, себто зменшився рівень тромбоцити у крові.

Внаслідок цього виникали тромбози, і через такі повідомлення деякі країни тимчасово зупинили вакцинацію цим препаратом. І хоча Європейська агенція лікарських засобів визнала тромбоз вкрай рідкісним «побічним ефектом», антивакцинатори та ЗМІ підхопили хайп і досі  «роздмухують» цю тему.

Це спонукало науковців з Оксфордського університету дослідити пацієнтів із ковідом та грипом і вакцинованих РНК-вакцинами на предмет частоти тромбозу. Вивчали вени головного мозку та ворітні вени: майже 514 000 пацієнтів, приблизно половина — жінки, середній вік 46,6. Серед усіх хворих на ковід лише 20 осіб мали тромбоз вен головного мозку — абсолютним ризиком вважається 39 випадків на 1 000 000 осіб. Зокрема, ризик був значно вищий серед пацієнтів, що мали проблеми з серцем чи судинами.

Ризик тромбозу вен головного мозку серед тих, хто перехворів на COVID-19, становив 0,003, а серед вакцинованих — менше за 0,001.

Для тромбозу ворітної вени показники схожі: після ковіду показник хворих був 436,4 на мільйон осіб, а після вакцинації — 44,9.

Частота тромбозу вен головного мозку після ковіду та вакцинації.

І хоча вибірка у півмільйона людей досить правдива, точніші цифри можна буде отримати після нових досліджень. Загалом науковці дійшли висновку, що ризик тромботичних ускладнень після COVID-19 приблизно у 8 разів вищий, аніж від вакцин і в 100 разів вищий, аніж звичайний середньостатистичний показник.

Дослідження допоможе не лише розвіяти міфи та паніку, які сіють ЗМІ, але й стати доброю аргументацією у питанні ризику-користі вакцин від COVID-19.

Коменти

Юрій

AstraZeneca не є РНК-вакциною, тому те дослідження не стосується випадків тромбозу, пов’язаних з нею.