Ембієнт – один з найкращих стилів музики для монотонної роботи за комп’ютером. Він спокійний, фоновий та не дратує різкими ритмами. Недаремно його назва з англійської перекладається як “навколишній”. Ми вирішили взяти на себе хоробрість та порекомендувати вам трошки саунду, який стане у пригоді під час багатогодинного сидіння за комп’ютером.

Нескінченні композиції

Оскільки літо близько, то дехто буде бажати більше холоду. Підготуємось заздалегідь. Є в Антарктиці такий проєкт NǽnøcÿbbŒrg VbërrHolökäävsT. Вимовляється це як Nanocyborg Uberholocaust. І так. вам не почулось – саме на Південному полюсі. 

Створили ці звуки два вчених, які називають себе  Dark Dude та Wavanowa. Обидва цікавляться темною матерією, місячними фазами, ентропією та смертю Всесвіту. Музика в них відповідна. Виробляють вчені її на Території Роса – землям Антарктики, які належать Новій Зеландії. 

Альбоми цього дуету – це холодні полотна довжиною у 22, 8, 17 годин. На робочий день або тиждень має вистачити. Всі твори групи вчених можна завантажити безкоштовно з їх офіційного сайту

Українська версія

В Україні є свої ремісники жанру. Додати холоду може проєкт Cryogenic Weekend. Це теж арктичний ембієнт, але створений він у нас. Руку до цього приклали відомі електронні артисти Dronny Darko та Oil Texture. Проєкт був онлайновий і в музикантів була домовленість не бачитись. 

Альбоми у студійного дуету мали виходити кожну зиму протягом декількох років, але війна зіпсувала такий задум. В результаті творчі пошуки привели обох творців на відомий шведський лейбл Reverse Alignment, який погодився випустити три альбоми проєкту одним релізом. 

Триптих отримав назву Polar Sleep і зануритись в нього можна за посиланням

Зроби сам

Самим цікавим у цьому тексті має стати саме цей розділ. Заради нього був такий довгий вступ. Кожен з вас може зробити фон, який забажає, сам. Для цього існує шумовий генератор онлайн – myNoise. В ньому можна створювати тематичні шуми. Той самий холодний ембієнт у тому числі. 

Нагорі сторінки є налаштування з еквалайзером. Якщо з другим зрозуміло – він простий з 10 підписаними фейдерами, якщо на них навести курсор. А ось під ним вже йдуть налаштування. Вони теж підписані, але ми розповімо як це працює.

Елементи керування MyNoise

Зліва-направо: 

  • скинути слайдери – фейдери повернуться в первісне положення;
  • анімація слайдерів – бігунки почнуть мінятися через певний часовий інтервал; 
  • швидкість змін – він найповільнішої до найшвидшої; 
  • режими – в яке положення будуть ставати слайдери;
  • play/pause;
  • знизити усі фейдери;
  • підвищити усі фейдери;
  • медитаційний дзвін – може дзвонити від разу на хвилину до рандомного режиму 5 разів на годину;
  • таймер – саморобний трек вимикається за заданий час. 

Отже, тепер ви можете створити свій ембієнт власноруч. На myNoise є багато звуків від навколишнього середовища до білого шуму. Може вистачити не тільки на робочий тиждень, а навіть на колаборацію з арктичними вченими. 

Дуже важливий момент – рекомендуємо користуватися навушниками.

Читайте також нашу добірку нової української музики за березень.

Коменти