Євросоюз вже давно працює над врегулюванням штучного інтелекту (ШІ). Утім, державні інституції рухаються повільніше за технології: котрий рік понад 50 компаній закликають Міністерство нацбезпеки США припинити використання Clearview AI, яка розробляє технології розпізнавання облич для правоохоронних органів.

Державні органи розвинених країн хочуть встигнути створити етичні та юридичні норми для ШІ, перш ніж його буде впроваджено скрізь.

Згідно з нещодавно опублікованими документами, у тому самому напрямі рухається і ЄС — чернетки законопроєктів покликані обмежити або жорстко контролювати всі системи, що розробляються на базі ШІ.

Цей план виношували кілька років: ще 2020-го Єврокомісія опублікувала документ, де почала категоризувати деякі системи ШІ як «високорозвинені», що теж викликало багато питань. У тому документі йшлося про локальні обмеження, а згідно з цим зміни мають бути жорсткіші й глобальніші.

Допоки чітко невідомо, які саме програми потрапили до групи ризику. Єдине, чого немає — програм, пов’язаних з використанням зброї, адже вони взагалі виходять за межі договорів між країнами ЄС.

Здебільшого у документі йдеться про соціальну сферу: держустанови, податкова, суддівство, фінанси та охорона праці. Там введуть низку заборон, щоб обмежити вплив ШІ на прийняття рішень: расових, етнічних, гендерних. Є й багато вимог зі стабільності й точності роботи систем — із зобов’язанням повідомляти про будь-які серйозні інциденти упродовж 15 днів після їхнього виникнення.

Крім того, законопроєкт передбачає створення «майданчику» — середовища, де розробники систем ШІ зможуть отримати допомогу (інтелектуальну та фінансову), щоб вивести продукт на світовий ринок. Звісно ж, усі «плюшки» вони отримають лише за дотримання рекомендацій ЄС. Рекомендації, звичайно, покликані довести, що «ШІ вартий довіри» і «орієнтується на людину».

Серед ключових пунктів:

  • заборона на віддалену біометричну ідентифікацію натовпу
  • створення «групи ризику» для моніторингу потенційно небезпечних систем
  • негайні штрафи для компаній, які порушують правила

Невідомо, чи новий регламент справді змінить хоч щось. З одного боку, він може наблизити нас до ШІ, який стане ідеальним та надійним помічником людства. З іншого боку, він піділлє оливи до багаття чвар між «вільними» розробниками та державним апаратом.

Як кажуть у нас на токарщині — час покаже. Подейкують, що дебати щодо окремих пунктів та фінальні узгодження документу можуть тривати роками.

Коменти

Моє_Ім'я

Треба заборонити мережі камер з розпізнаванням облич, бо адміни цих мереж зможуть стежити за людьми і стеження стане чорним бізнесом. Завдяки всього одному зраднику в Харківській податковій поліції, фсбшники ледь не вбили в Харкові одного з ГУРшників, які проникали в Крим в 2016 і вбили там 1 фсбшника й 1 рядового москаля (або поранили його)