Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор підписав суперечливий законопроєкт про створення Національного реєстру користувачів мобільних телефонів. Тепер при купівлі мобільного телефону покупець має вказувати біометричні дані, які вноситимуть до глобального реєстру.

Згідно із законом, реєстр буде базою даних з інформацією про фізичних та юридичних осіб, які володіють хоча б одним телефонним номером.

Основною метою реформи є припинення крадіжок та інших злочинів, які здійснюють зазвичай тюремники. В мексиканських в’язницях заборонені смартфони, однак вони масово потрапляють туди незаконними шляхами.

Реєстр міститиме:

  • номер мобільного,
  • дату і час активації сім-карти,
  • повне ім’я власника або назву компанії,
  • національність,
  • ідентифікаційний номер з фотографією,
  • Унікальний реєстраційний код населення (аналог українського ідентифікаційного коду).

Крім того, у реєстр вноситимуть біометричні дані власника сім-карти, його адресу та тариф.

До біометричних даних відносять сітківку ока, відбитки пальця, дані про розпізнавання обличчя, цифровий підпис, голос та ДНК.

Противники законопроєкту наголошували, що злочинці не користуються власними телефонами. Вони стверджували, що тюремники отримують гаджети від корумпованих наглядачів і що уряд разом із парламентом мають боротись із поширенням корупції.

Крім цього, на думку представників опозиції, закон про загальнонаціональний реєстр має чимало недоліків й цілком можливо, що власник краденого смартфона може знайти свій гаджет у тюрмі, до якої потрапить через вчинені за допомогою його телефона злочини. Поєднуючи отримані дані з даними операторів мобільного зв’язку та GPS, мексиканський уряд зможе стежити буквально за усіма власниками смартфонів.

Якщо закон набере чинності, інформацію про мексиканців збиратиме Федеральний інститут телекомунікацій. Він відповідатиме за діяльність реєстру, а також за належний обмін інформацією з компетентними органами. Ця сама інституція буде відповідальною за будь-який злам і можливу втрату персональних даних жителів Мексики.

Також читайте: Що робити, коли вкрали смартфон?

Коменти

Йой

Та це прямо якесь денере. Якщо так переймаються, що зеки користуються телефонами, то або хай своїх вертухаїв карають за хабарі або дозволяють зекам користуватись телефонами, але не лізуть в приватне життя людей!!!