Швидкість танення льоду в Арктиці постійно зростає. Завдяки нещодавньому дослідженню науковці з’ясували, що причина криється у потоках теплої води, які впадають в Арктику, підмивають морську кригу знизу, у такий спосіб прискорюючи процеси танення.

На відміну від Арктики, в більшості океанів Землі тепла вода лежить ближче до поверхні, а холодна – ближче до дна. В Арктиці навпаки: поверхня набагато холодніша, а тепла вода з Тихого океану гріє нижню частину. Ще один нюанс — води Північного Льодовитого океану поділяють за солоністю, а не за температурою.

Тепла вода на дні солоніша за холодну, а ще – щільніша. Тому вона «пірнає» під холодний шар, утворюючи гарячі протоки під поверхневими водами, які простоюють та циркулюються місяцями. Такі «вогнища» кліматологи стали називати тепловими бомбами.

У вищезгаданому досліджені автори зазначили, що ці бомби сприяють сильнішому впливу глобального потепління на Північний Льодовитий океан. У дослідженні наведено десятки свідчень про те, як арктична морська крига зникає більш ніж на пів року. Нагадаємо, саме вона забезпечує кліматичну стабільність Арктики.

Сенсори на буї CTD, який збирає кліматичні дані про кригу Арктики. Джерело – Phys.org

Для точності науковці використовували сучасні океанографічні прилади, дані з супутників, показники буїв та результати біологічного матеріалу, який зібрали інші дослідники «на місцях». Завдяки приладам такого типу складні океанічні процеси стають зрозумілішими та прогнозованішими.

Окрім невтішних висновків, дослідження підкреслює важливість співпраці між різними країнами, аби уникнути біогеохімічних катаклізмів у майбутньому та розробити план порятунку екосистеми Арктики.

Читайте також: Літо півроку та снігові бурі: як зміниться клімат у північній півкулі до 2100 року.

Коменти