Нещодавно жертвою кібератаки став шведський виробник програмного забезпечення для апаратів променевої терапії, компанія Elekta. Через це деякі з найбільших медичних центрів США були змушені тимчасово припинити лікування онкохворих у своїх лікарнях.

Представник компанії Elekta повідомив, що кібератака вивела з ладу обладнання у 42 зі 170 лікарень по всій країні, які обслуговує компанія. Серед постраждалих опинилась Yale New Haven Health System, яка володіє найбільшою мережею лікарень у штаті Коннектикут та Emory Healthcare – найбільша мережа лікарень штату Джорджія.

Лише у мережі лікарень Yale New Haven Health System кібератака зачепила понад 200 онкохворих.

Шостого квітня Elekta помітила збій і для захисту відімкнула усі з найменш захищених систем. Відновити роботу вдалося більш ніж за тиждень. Зараз компанія намагається якомога швидше перенести власні сервіси на хмарну платформу Microsoft Azure.

Після інциденту Elekta співпрацює з провідними експертами з кібербезпеки над розв’язанням цієї проблеми. Крім цього, ми співпрацюємо з поліцією в проведенні розслідування та пошуку винних. Компанія робить усе можливе, щоб клієнти якомога швидше відновили свою роботу

Маттіас Торрсон, віцепрезидент з корпоративних комунікацій у компанії Elekta

Нова загроза

Лікарні та системи охорони здоров’я щораз частіше стають цілями хакерських атак. Часто зловмисники намагаються викрасти бази даних лікарень, щоб отримати інформацію про здоров’я пацієнтів. Іноді вони створюють програми-вимагачі, які блокують роботу системи, вимагаючи гроші. Представники Elekta не розголошують якого штибу була атака на їхню компанію.

Вважається, що пандемія та перевантаженість лікарень лише полегшує завдання зловмисникам. Ще на початку минулого року аналітики Інтерполу відзначали «значне збільшення кількості програм-вимагачів, які тримають у заручниках цілі лікарні та медичні служби, блокуючи доступ до критично необхідних файлів». А у звіті компанії Protenus Breach Barometer, яка досліджує кібербезпеку закладів охорони здоров’я, зазначається, що 2020 року кількість кібератак проти лікарень зросла наполовину.

Також читайте: ТОП-5 роботів-лікарів, здатних замінити людину.

Коменти