Дослідження, опубліковане в журналі British Journal of Nutrition, показало, що дотримання рослинної дієти та зменшення вживання продуктів тваринного походження з високим вмістом насичених жирів може допомогти поліпшити роботу серця і врешті-решт покращити когнітивні здібності людини.

Дослідження фінансує багатопрофільна навчальна програма NHLBI, що спеціалізується на серцево-судинній епідеміології. У ньому взяли участь вчені з Медичної школи Бостонського університету, які оцінювали дієтичні й ехо кардіографічні дані 2512 учасників Фрамінгемського дослідження серця.

Серцева недостатність вражає понад 26 млн людей у всьому світу. Окрім руйнівного впливу на декілька систем органів, вона також підвищує ризик виникнення деменції – синдрому стійкого порушення когнітивних функцій.

Серцева недостатність може негативно вплинути й на роботу головного мозку. Глобальні витрати, пов’язані з недугом, оцінюються в $108 млрд.

Для профілактики серцевої недостатності вчені рекомендують змінити спосіб життя – до прикладу, перейти на середземноморську дієту з фруктів, овочів, бобових, риби, молочних продуктів та оливкової олії з низьким вмістом жиру, а також знизити споживання червоного м’яса і насичених жирів. Дослідники виявили, що таке харчування, а також скорочення продуктів з високим вмістом насичених жирів та їжі тваринного походження позитивно впливає на роботу лівого шлуночка серця, який відповідає за перепомпування насиченої киснем крові по всьому тілу.

Після порівняння показників середземноморської дієти, якої мали дотримуватися учасники експерименту, виявилося, що харчування рослинною їжею сприяє підтриманню нейрокогнітивного здоров’я та зменшує ймовірність зміни структури серця.

Наші результати підкреслюють значення середземноморської дієти для зміцнення здоров’я серцево-судинної системи і подальшого зниження випадків пов’язаних з нею захворювань”

Ванесса Ксантакіс, авторка дослідження, доцентка кафедри медицини й біостатистики BUSM, співробітниця Фрамінгемського дослідження серця

Результати іншого дослідження, де вчені порівняли веганське харчування із середземноморською дієтою, показали: рослинна їжа з низьким вмістом жирів має позитивніший вплив на здоров’я людини, зокрема на рівень інсуліну в крові. Виявлено також взаємозв’язок між рослинною дієтою і появою у кишківнику мікробів, які знижують ризик серцевих захворювань, ожиріння і діабету.

Наступне дослідження встановило, що продукти тваринного походження, а особливо необроблене червоне м’ясо, можуть призвести до ішемічної хвороби серця, діабету, утворення поліпів товстої кишки, а також підвищити ризик захворювання пневмонією.

Експерти зазначають, що дотримання здорового харчування не завжди можливе через низку факторів, але люди мусять докласти всіх зусиль для вживання корисної рослинної їжі, щоб знизити ризик серцево-судинних захворювань і поліпшити якість власного життя.

Окрім того, що рослинні білки корисні для здоров’я людини, їхнє вирощення ще й екологічніше: дослідження Оксфордського університету 2019 року показало, що рослинна їжа майже завжди залишає менший вуглецевий слід, аніж м’ясна та молочна промисловості.

Читайте також, як правильно харчуватись і що таке ожиріння та калорії та що ми їстимемо за 10 років.

Коменти