Данський банк, найбільший комерційний банк Данії, змінює умови процентної ставки для депозитів. Через ріст депозитного профіциту фізичні та юридичні особи будуть вимушені платити банку 1% за зберігання грошей на депозитних рахунках.

Поріг нарахування від’ємних відсотків за вкладами фізичних осіб знижено з 250 тис. до 100 тис. данських крон, бізнес-клієнти платитимуть від -0,75% до -1% річних. Для малих підприємств діятиме найменша від’ємна ставка у -0,75%. Зміни набудуть чинності 1 липня 2021 року.

Ріст позитивного сальдо на депозитах значно збільшує витрати банку. У довгостроковій перспективі це неприйнятно, тому ми знижуємо поріг нарахування від’ємних відсотків за депозитами

Марк Враа-Хансен, керівник відділу по роботі з клієнтами Банку Данії

Для приватних клієнтів Данського банку, що мають в ньому NemKonto (приватний банківський рахунок, який влада Данії використовує для виплати пільг, соціальної допомоги та повернення переплачених податків), поріг для нарахування від’ємних відсотків становитиме 100 тис. данських крон, і обраховуватиметься на основі сукупної суми всіх депозитних рахунків. Відсоткова ставка залишиться незмінною: -0,6% річних.

Для тих, хто не має рахунку приватного рахунку в Данському банку, поріг зменшиться з 50 тис. данських крон до нуля. Отже, такі клієнти платитимуть проценти за всіма своїми вкладами.

Деякі типи рахунків, як-от дитячі ощадні, спеціальні рахунки для купівлі чи продажу нерухомості, а також захищені від прив’язки кредиторами, й надалі звільнятимуться від від’ємних процентів.

Читайте також, як у Данії почали розробку екологічного палива, та дивіться відео про те, що таке інфляція та чому міняється курс гривні.

Літературний редактор.

Коменти