Минулого тижня Google заявила, що користувачі  смартфонів на Android в Новій Зеландії та Греції отримуватимуть сповіщення про землетруси в їхній місцевості. Що цікаво, інформацію про землетруси повідомлятимуть Google самі ж телефони користувачів.

Обидві країни сильно страждають від землетрусів. Нова Зеландія розташована на стику Австралійської та Тихоокеанської тектонічних плит і є Південно-західною межею Тихоокеанського вогняного кола. 2011 року країну струсонув руйнівний землетрус біля міста Крайстчерч. Греція теж має проблеми із сейсмологією і те, коли її востаннє трусило, можна перевірити тут. Спойлер: геть недавно.

Ані Греція, ані Нова Зеландія досі не розгорнули оперативної системи попередження про землетруси. Зараз ми розв’язуємо дві проблеми: як виявити сейсмічні коливання та як попередити про них населення. Обидва завдання ми мусимо виконати максимально швидко.

Марк Строгайтіс, керівник проєкту

Як це працює?

Системи попередження про землетруси, базовані на смартфонах мають важливу перевагу: інформація передається оптоволоконним кабелем швидше, аніж сейсмічні хвилі проходять від епіцентру землетрусу до поверхні Землі. Традиційні системи використовують сейсмографи для виявлення землетрусів та повідомляють про них завдяки смс-розсилкам чи гучномовцям. Ці попередження дають декілька секунд протягом яких люди можуть знайти прихисток.

Традиційні системи надзвичайно дорогі. Систему ShakeAlert, яка діє в Каліфорнії та Орегоні, створювали протягом п’ятнадцяти років, а її вартість становить $60 млн. Щорічне обслуговування коштує американським платникам податків $30 млн.

Натомість система, яка покладається на смартфони, може бути значно дешевшою у розробці та швидшою у дії. Сьогодні чи не кожен смартфон оснащений простим акселерометром – приладом, який визначає положення гаджета. Інженери Google вирішили створити програмне забезпечення, яке перетворить кожен акселерометр на маленький сейсмометр.

Два мільярди користувачів Android дають гігантський потенціал для створення мережі з невеликих сейсмометрів, навіть якщо необхідне програмне забезпечення завантажить невеликий відсоток користувачів.

Річард Аллен, сейсмолог з Каліфорнійського університету Берклі

Експерименти із телефонами почали проводити ще торік. Коли смартфон помічає підземні поштовхи, він надсилає дані на сервер Google. Щоб сервер «повірив» сигналам, необхідно, щоб сто телефонів одночасно повідомили про тривогу. Це набагато дешевше, як порівняти з традиційними системами повідомлення про землетруси, де чотири недешеві сейсмостанції мусять підтвердити дані одна одної про землетрус.

На цей час смартфони Android зафіксували понад тисячу землетрусів у всьому світі. Як стверджує Річард Аллен, вони показують себе не гірше за американську ShakeAlert та японську систему повідомлень про землетруси. Торік наприкінці жовтня смартфони помітили землетрус біля Самоса, потужністю приблизно сім балів за шкалою Ріхтера.

Проблеми технології

Основною проблемою розробників є виявлення землетрусів у малонаселених регіонах. Нова Зеландія у цьому питанні є викликом для Google, адже більшість населення країни проживає у декількох містах.

Іншою проблемою є також те, що землетруси можуть розпочинатись і в прибережних водах. Однак Google поки й не обіцяє багато. Нова Зеландія і Греція можуть стати хорошими тестовими полігонами для нової технології, щоб виявити її позитиви та недоліки.

Також читайте: Як виверження вулкану 200 років тому спричинило кліматичну катастрофу.

Коменти