Нові дані із супутників показали, що зростання концентрації парникових газів у атмосфері призводить до звуження шарів стратосфери та мезосфери. Кожне десятиліття одна лише мезосфера втрачає близько 150-200 метрів висоти. Дослідження опубліковано в Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics.

Мезосфера є третім за рахунком шаром в атмосфері Землі. Її нижня межа лежить на висоті 50 км над землею, а верхня закінчується на сотні кілометрів. Це одна з найважливіших частин газової оболонки нашої планети, адже саме у мезосфері згорає більшість космічного сміття та каміння.

Саме у мезосфері міститься мезопауза – найхолодніша точка у всій атмосфері, де постійна температура становить приблизно -100°C

Мезосфера цікава вченим насамперед особливими сріблястими хмарами. Вони утворюються влітку на висоті 80 км і не випадають дощем. Вчені знають, що це мікроскопічні кристалики льоду, які замерзли на гігантській висоті, однак досі це явище не вивчене до кінця. Саме його досліджував Скотт Бейлі, професор Віргінського університету, який випадково став автором дослідження про скорочення мезосфери.

Сріблясті хмари, які утворюються в мезосфері є надзвичайно рідкісним явищем

Сріблясті хмари, які утворюються в мезосфері, є надзвичайно рідкісним явищем

Науковець використовував два набори даних, зібраних протягом 22 і 29 років. Їхній аналіз показав, що мезосфера втратила 1-2°C у відповідь на зростання викидів вуглекислого газу до атмосфери. Парникові гази затримують тепло біля поверхні Землі й у результаті гази у верхніх та середніх шарах атмосфери, які найближче до мезопаузи, ще більше охолоджуються та “просідають”.

Попри це, Скотт Бейлі стверджує, що охолодження та просідання верхніх шарів атмосфери не становить загрози для людства. За даними науковця, втрата 0.1% висоти що десятиліття не є критичною проблемою.

Мине багато часу, перш ніж ми відчуємо хоч якісь наслідки скорочення мезосфери

Скотт Бейлі, автор дослідження

Передбачається, що результати досліджень будуть використовувати у нових моделях земної атмосфери. Зараз вчений планує нові дослідження: тепер він хоче охопити більший часовий період та дослідити вплив глобального потепління й на інші шари газової оболонки нашої планети.

Також читайте: Планета Земля отримає «цифрового двійника».

Коменти