Китайська економіка зросла майже на 20%, отямившись після гострих фаз пандемії. Ще більше зросли викиди КНР — майже втричі з 1990 року. На відміну від інших розвинених країн, де цей показник майже не змінювався. Так, на кожного жителя Китаю припадає 10,1 тонни викидів, трохи менше середнього показника у 10,5 тонн для інших держав. Тепер Китай відповідальний за 27% світових викидів СO2. На другому місці США з 11% викидів, третє посіла Індія з 6,6%, а всі 27 країн ЄС ледве генерують 6,4%. Китай продукує більше, аніж США, Європа та Індія разом.

Викиди на душу населення Китаю (червоне) та OECD — спілки з 37 високорозвинених країн (синє). Джерело: RHG

Викиди на душу населення Китаю (червоне) та OECD — спілки з 37 високорозвинених країн (синє). Джерело: RHG

Утім, з емісії на душу населення лідерами залишаються США: 17,6 тонни викидів на душу населення. Байден назвав цей показник символом екзистенційної кризи та пообіцяв зменшити на 50% до 2030 року.

Чому це важливо

КНР досить швидко оговталась після пандемії, а отже, динаміка викидів зростатиме. І хоча Компартія Китаю працює над зменшенням впливу вугільних ТЕС, вони досі залишаються основним джерелом енергії для транспорту та промисловості.

Половину усього спалюваного у світі вугілля споживають енергомережі Китаю.

Уряд стверджує, що має повне право спалювати таку кількість вугілля, оскільки розвинені країни робили так само протягом останніх століть. Це правда: з 1750 року розвинені країни викинули понад 1000 гігатонн викидів. Утім, не менш розвинена КНР з 1750 року сумарно викинула понад 200 гігатонн.

Китайський робітник перевозить брикети вугілля на переробний завод

Китайський робітник перевозить брикети вугілля на переробний завод

Такі цифри, навіть в історичній площині, пояснюють чому промислово розвинені країни насамперед відповідальні за кліматичну проблему і боротьбу з глобальним потеплінням.

Ширший контекст

Свого часу Китай підписав Паризьку угоду, згідно з якою зобов’язався стати вуглецево-нейтральною країною до 2060 року. На тлі інших держав, які пришвидшили своє «енергетичне озеленення», Китай виглядає не найпродуктивнішим.

З огляду на те, що CO2 зберігається в атмосфері сотні років, сьогоднішні кліматичні проблеми — результат не вчорашніх викидів, а заводів, що працювали десятки та сотні років тому. Тож кроки, які Китай зробить (або не зробить) найближчими роками, вплинуть на всю екологію та досягнення мети вуглецевої нейтральності до 2060 року.

Читайте також: Розвідка США прогнозує на 2040 рік конфлікти за космос із Китаєм та Як очистити воду від мікропластику.

Коменти